luni, 17 ianuarie 2011

O viata sexuala sanatoasa inseamna o viata mai lunga



O viata sexuala multumitoare contribuie la calitatea generala a longevitatii - fizic si emotional, sustin cu convingere Dr.Gary Small si Gigi Vorgan, autorii cartii The Longevity Bible, tradusa in romaneste sub titlul Secretele longevitatii.

 Cercetatori din intreaga lume au descoperit o legatura pozitiva intre activitatea sexuala si speranta de viata. Un studiu recent a constatat nivelul de activitate sexuala a aproape 1.000 de barbati dintr-un oras american, iar apoi le-a urmarit evolutia sanatatii pe parcursul urmatorilor 10 ani. Speranta de viata a barbatilor activi sexual - care aveau orgasm de doua sau mai multe ori pe saptamana - era cu 50% mai ridicata decat a barbatilor cu orgasm mai rar decat o data pe luna.

Unul dintre beneficiile mentinerii unei vieti sexuale active poate fi asocierea ei cu incidenta mai scazuta a atacurilor de cord, despre care cercetatorii speculeaza ca este legata de eliberarea hormonului DHEA in timpul orgasmului (DHEA=dehidroepiandrosteron, un hormon produs de glandele suprarenale). Testosteronul, hormonul care stimuleazaa dorinta sexuala atat la barbati, cat si la femei, ajuta si la reducerea riscului de atac de cord. De asemenea, activitatea sexuala contribuie la mentinerea formei fizice, arzand caloriile si grasimile.

Activitatea sexuala poate ajuta functia imunitara, capacitatea corpului de a respinge infectiile. Un studiu efectuat in randul elevilor de liceu a stabilit niveluri de imunoglobulina A cu 30% mai ridicate la cei care fac sex o data sau de doua ori pe saptamana, in comparatie cu liceenii abstinenti (bineinteles, asta nu se aplica fiicelor noastre adolescente, care nu au timp pentru astfel de preocupari din cauza studiului intens si a celorlalte activitati sportive sau artistice extrascolare, pana se vor casatori cu barbatii perfecti care se vor ridica la nivelul asteptarilor noastre !).

Cercetarile arata ca, pe langa imbunatatirea sanatatii fizice si potentiala prelungire a vietii cu cativa ani, activitatea sexuala sanatoasa adauga si calitate acestei perioade. Satisfactia sexuala reduce tensiunea si ne ajuta sa dormim mai bine, poate prin eliberarea de endorfine si alti hormoni. Studiile au aratat ca ea reduce durerile cronice de spate, anxietatea si durerile de cap. Experientele sexuale pozitive maresc adesea respectul de sine, iar multe religii si culturi considera exprimarea sexuala drept o metoda de iluminare spirituala.

Desi intimitatea sexuala este benefica pentru sanatate, pentru starea emotionala si in prognozarea longevitatii, in cazul multor oameni pastrarea pasiunii de-a lungul mai multor ani este o provocare. Nevoile familiei, stresul de la serviciu si o multime de alte probleme ii pot extenua fizic si emotional pe unii oameni la sfarsitul zilei, incat sexul ar putea fi ultimul lucru la care se gandesc. Exista, insa, formule foarte simple , care pot ajuta cuplurile sa comunice mai bine, sa-si sporeasca intimitatea si, in cele din urma, sa aiba o viata sexuala satisfacatoare.

Mai intai, iubiti-va asa cum sunteti 

Este foarte usor sa invinuiesti un partener pentru lipsa lui/ei de interes sexual. Pentru ca el/ea nu se mai imbraca sau nu se mai comporta sexy, nu mai initiaza contactul intim sau poate fiindca nu mai aduce vorba despre sex, dorinta noastra a disparut.

Inainte de a-l acuza pe partener/a, incearca sa te concentrezi pe propria persoana. Eliberarea sentimentelor negative, ca,  de exemplu, furia, teama, vina, ne ofera o atitudine mai optimista si ne ajuta la imbunatatirea respectului sexual de sine. Pe masura ce inaintam in varsta, corpurile noastre se schimba, dar scaderea obligatorie si automata a dorintei sexuale si a calitatii ei este un mit, neconfirmat de realitate. De fapt, pe masura ce castigam mai multa experienta si intelepciune, actul sexual poate deveni mai placut ca oricand.

Vorbiti despre sex

 Poate fi dificil sa discuti cu partenerul despre dorinta si fanteziile tale sexuale, mai ales atunci cand nu esti obisnuit/a sa o faci. Insa beneficiile pot fi atat de mari, incat un mic disconfort merita cu prisosinta efortul. Partenerii ar putea incepe prin a vorbi despre experientele sexuale pe care le-au trait impreuna si care au fost foarte placute, dialog care ar putea continua cu impartasirea unor fantezii sexuale, ce ar putea conduce la o intimitate mai profunda.


Aratati ca ati ascultat

Daca raspunzi pozitiv la dorintele sexuale ale partenerului, aceasta se va reflecta intr-o intimitate mai intensa. Daca i-ai vorbit partenerului/ei despre ceva care te excita, iar el/ea a raspuns facand acel lucru, inseamna ca te-a ascultat, ca-i pasa si ca vrea sa-ti faca pe plac. Este o descriere a iubirii la fel de buna ca oricare alta. Fie ca e vorba de aprinderea catorva lumanari, de cumpararea unei lenjerii sexy sau de masarea spatelui partenerului, luarea initiativei este un alt mod de a-i arata partenerului/ei ca esti interesat si ca vrei sa-i faci pe plac. 

Un comentariu: