joi, 13 ianuarie 2011

De ce poate fi imbatranirea, astazi, mai usoara



Nimic in viata nu este doar alb sau negru, doar pozitiv sau negativ, asa incat, dupa greutatile pe care timpurile noastre le aduc cu sine la o varsta mai inaintata, la batranete, este corect sa vedem si ce usurari pot oferi acestea.

Medicina moderna ne propune intr-o masura din ce in ce mai mare solutii pentru imbatranirea fizica. Multe boli considerate pana mai ieri intratabile pot fi astazi cel putin stopate si ameliorate, chiar unele boli de batranete. Medicamente si tehnici operatorii noi permit influentarea unor organe si functii ale corpului, ceea ce inainte era imposibil, iar evolutia in acest domeniu inca nu poate fi prevazuta. Procedeele de diagnosticare perfectionate permit identificarea si prevenirea din timp a bolilor in stadii incipiente, iar profilaxia are un rol crescut inca din copilarie.

Durata medie de viata a crescut constant in ultimele decenii, ajungand in jurul a 70 de ani, in timp ce la inceputul secolului trecut abia trecea de 40. Cat de mult se vor extinde aceste limite nu stim, dar ele par sa continue sa creasca in sus.

Batranetea si-a mai pierdut astfel ceva din aura ei terifianta si, beneficiind de ajutorul medicinei, suntem indreptatiti sa ne asteptam si chiar sa imbatranim mai tarziu si mai incet, constata autorii cartii  Arta de a te pregati pentru varsta a treia, despre care am mai vorbit in articolele anterioare. Inainte, o femeie de 40 de ani era o matroana - termen ce definea o doamna de regula casatorita, respectabila si nu rareori mai plinuta - , ceea ce isi gasea expresia si in imbracamintea ei , in stilul ei de viata. Instalarea menopauzei insemna pentru multe femei renuntarea la erotism si sexualitate. Atitudinile si aprecierile colective faceau ca femeia sa se simta mai devreme batrana decat propria-i simtire i-o spunea, pentru ca, in caz contrar, decadea din sablonul asteptarilor comunitare. Suntem cu totii supusi unor asemenea reprezentari si opinii colective, iar daca, potrivit acestora, pentru o femeie de varsta medie nu se mai cadea sa se imbrace tinereste si sa doreasca sa fie tanara, cu greu ar fi reusit sa se sustraga individual acestor mentalitati. Astazi se intampla exact contrariul : mamele si fiicele lor adulte sunt concurente si, deseori, cu greu se pot distinge dupa infatisare si imbracaminte ca mama si fiica.

Barbatul se apropia, inainte, de batranete cu sentimente diferite: pentru unii ea insemna ravnita pensionare, pentru altii temuta pensionare. Ravnita, pentru ca exista perspectiva unei batraneti comode, cu hobby-uri, fara a mai fi sub presiunea sarcinilor de serviciu si a raspunderilor, fiind "lasat in pace". Temuta, pentru ca stabilirea varstei de pensionare la o limita rigida, independent de vitalitatea personala, de capacitatea si placerea creatiei, a activitatii in general, trezea in respectiva persoana sentimentul inutilitatii, al resemnarii si al "tragerii pe linie moarta".

Astazi, nu mai trebuie sa cunoastem atat de devreme sentimentul inutilitatii. Exista alte cai, chiar mai multe, de a fi util ca om in varsta. Posibilitati care n-au fost nici pe departe epuizate si care asteapta doar sa fie fructificate, de pilda in zona ajutorarii interumane, in activitatea de consultanta si asistenta, in perimetrul vast si divers al creatiei, artistice sau stiintifice ori pur si simplu al plamadirii de frumos cotidian.

O alta usurare a batranetii de astazi rezida in faptul ca forma de viata accentuat dinamica si expansiva a tineretului degreveaza, in general, mai devreme familia. O data cu forma mai lejera a structurii familiale, a legaturilor de sange, asteptarile fata de familie sunt mai reduse, si astfel se ajunge si la o degrevare mai timpurie a parintilor de responsabilitati si griji, asa incat sunt mai devreme liberi sa se ocupe si de ei insisi. Indiferent cum am aprecia ceasta situatie, ea reprezinta o interdependenta familiala mai laxa. "Vesnicii fii si fiice", puisorii din cuib, pe care mamele si tatii nu vor sa-i lase liberi pentru a-si vedea de propria viata sau care nu pot ei insisi sa se desprinda, sunt din ce in ce mai rari.


Se mai poate spune prin prizma ideilor de mai sus ca si tehnica actuala este un factor care contribuie astazi la usurarea imbatranirii. "Motorizarea" generala le permite si mai varstnicilor, batranilor, sa participa mai facil si comod la viata. Calatoriile au devenit atat de comode, incat oricine se poate incumeta sa se angajeze in deplasari mai lungi, care inainte ar fi fost o oboseala de neimaginat. Bransa turismului a "descoperit" si ea grupul tinta al calatorilor varstnici, oferind tipului nou aparut de "batrani ramasi tineri", cu posibilitati financiare, variante de expansiune si de placere. Aceste posibilitati nu trebuie subapreciate; ele contribuie mult la o intampinare pozitiva a batranetii. Unii oameni in varsta au o pofta de distractie pe care abia acum si-o pot satisface. Nu este o raritate ca septuagenari sau octogenari sa porneasca acum in prima lor calatorie prin lume.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu