vineri, 21 ianuarie 2011

Mintea sanatoasa , cu Vitamina B se (intre)tine [ I ]


Vestea buna despre efectul antiimbatranire al vitaminelor din gama B este ca ele pot atenua doua dintre cele mai serioase motive de ingrijorare legate de imbatranire - inima si facultatile mintale. Este greu de identificat impactul pe care il au fiecare dintre numeroasele vitamine B asupra sanatatii, iar daca va lipseste una dintre ele, cu siguranta va mai lipsesc si altele. Toate sunt necesare pentru amanarea imbatranirii, insa trei dintre ele - vitaminele B12, B6 si acidul folic sunt capitale, iar efectele lor antiimbatranire de-abia au inceput a fi descoperite, gratie unor noi cercetari spectaculoase.

Cum poate lupta Vitamina B12 impotriva imbatranirii ?

In primul rand, redandu-va facultatile mintale, pe care, fara vitamina B12, vi le puteti pierde. Va pot fi furate treptat, adeseori din cauza unei boli care apare o data cu varsta mijlocie si care va epuizeaza stocul de vitamina B12, esentiala pentru o functionare normala a mintii. Probabil ca nu ati auzit de aceasta maladie care va afecteaza mintea, desi este infricosator de raspandita. Potrivit unui studiu al lui Robert Russel, expert in domeniu la Centrul de Cercetari asupra Nutritiei Umane al Departamentului de Agricultura al SUA de la Universitatea Tufts, aceasta boala afecteaza 24% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 60 si 69 de ani, 32% dintre cele intre 70 si 79 de ani si aproape 40% dintre cele peste 80 de ani. Alte studii sugereaza ca 50% dintre americanii de peste 60 de ani pot suferi de o astfel de tulburare. Cu toate acestea, nimeni nu e nevoit s-o suporte, deoarece este prevenita rapid sau contracarata de suplimentele de vitamina B12.

Boala este numita gastrita atrofica si inseamna ca, pe masura ce imbatranim, stomacul secreta treptat tot mai putin acid clorhidric, pepsina si factor intrinsec - o proteina necesara absorbtiei vitaminei B12 din alimente -comparativ cu perioada tineretii. Consecinta este o deficienta de vitamina B12, care poate avea efecte inspaimantatoare si, de obicei, nebanuite.

O deficienta de vitamina B12 apare de-a lungul mai multor ani si, lucru curios, afecteaza adesea doar creierul si intregul sistem nervos, nimic altceva, atrage atentia dr.John Lindenbaum de la Centrul Medical Presbiterian Columbia din New York, citat in cartea Cum sa oprim imbatanirea de Jean Carper.

Nu riscati sa deveniti victime ale pseudosenilitatii !

De obicei, o deficienta de vitamina B12 imita "senilitatea", dementa sau boala Alzheimer. Alarmant este faptul ca o deficienta fie si moderata de vitamina B12, prea subtila pentru a fi depistata in analizele de sange sau pentru a cauza o anemie, poate determina tulburari neurologice, inclusiv dementa. Un studiu important a aratat ca 28% dintre pacientii cu tulburari neurologice, fara semne de anemie care sa poata fi atribuite deficientei de vitamina B12, sufereau totusi de dementa, piedere de echilibru, inclusiv pierderea memoriei, cauzate de lipsa de vitamina B12. Nu se poate conta pe o analiza de sange pentru a detecta o deficienta de vitamina B12. Un alt studiu recent a descoperit ca celor mai multe persoane cu niveluri normale de vitamina B12 in sange le lipsea totusi cantitatea necesara indeplinirii adecvate a functiilor metabolice.

O deficienta de vitamina B12 seamana putin cu un cancer in evolutie. Poate sa inceapa la varsta mijlocie, dar sa nu devina periculoasa decat dupa 10, 20 sau 30 de ani, atunci cand ajungi la 60 sau 70 de ani, spune dr.John Lindenbaum. Iar dr.Robert Russel atentioneaza: suspectati intotdeauna o deficienta de vitamina B12 daca o persoana in varsta are probleme neuropsihice inexplicabile.


De unde si cat luam ?

* Din hrana, dar numai alimentele de origine animala, cum ar fi carnea, pestele, carnea de pasare, ouale si produsele lactate au vitamina B12. Asta inseamna ca vegetarienii si cei care incearca sa evite pericolul reprezentat de carne sunt mai expusi unei deficiente de vitamina B12.

* Din suplimente de vitamina B12, ca o asigurare in plus, mai ales dupa varsta de 50 de ani. Motivul pentru care pastilele functioneaza mai bine, iar alimentele nu : formele cristalizate de B12 din suplimente sunt absorbite chiar daca acidul din stomac are un nivel redus din cauza gastritei atrofice.

* Cat ? Studiile arata ca "o doza mai potrivita pentru protejarea persoanelor in varsta este de 500 pana la 1.000 de micrograme de B12 pe zi", spune dr.Lindenbaum. De atat e nevoie pentru a birui o malabsorbtie severa sau o gastrita atrofica avansata. Cand ar trebui sa incepeti sa luati aceasta doza? Probabil dupa varsta de 50 sau 60 de ani. Este putin probabil ca astfel de deficiente sa apara pana atunci, mai spune dr.Lindenbaum.

* Cat inseamna prea mult ? "Vitamina B12 nu este toxica", afirma dr.Russel. "E inofensiva, asa ca nu e nici un pericol sa luati doze mai mari, nu exista nici un sindrom al supradozei", e de acord dr.Lindenbaum. Dozele unice de 100.000 de micrograme si cele pe termen lung de 1.000 de micrograme zilnic, luate timp de cinci ani, nu au provocat reactii toxice. Totusi, au fost semnalate anumite reactii alergice la nivelul pielii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu