sâmbătă, 18 decembrie 2010

Vrei o viata mai lunga ? Traieste aici si acum !




"Fii aici acum!" a devenit o mantra pentru cei care traiesc clipa, care nu isi fac griji nici pentru trecut si nici pentru viitor.

Carpe Diem!  -  Traieste-ti clipa!  -  este indemnul si al anticului latin  Horatiu, si al parintilor spirituali ai hinduismului oriental. Iata ca cercetatori contemporani din stiintele comportamentale ne aduc in prim plan aceasta simpla filozofie de viata. Incercarea de a trai clipa ne ajuta - spun expertii - sa castigam nu doar o viata lunga si sanatoasa, ci si o longevitate de calitate.

Atentia sau constientizarea atentiei - acest proces subtil de constientizare continua a propriilor ganduri, sentimente si stari fizice - este secretul pentru dezvoltarea memoriei, a capacitatilor mentale, precum si pentru pastrarea unui psihic sanatos. Cercetari in domeniu sugereaza ca aceasta abilitate nu doar reduce stresul si anxietatea, ci si imbunatateste sistemul imunitar, promoveaza sanatatea si vindecarea pentru o varietate de boli si afectiuni, printre care cele de inima, diabetul, artrita si durerile cronice.

Constientizarea corpului nostru si a lucrurilor care se intampla in jur ne ajuta sa ramanem echilibrati si sa evitam pericolele - ne sfatuieste dr.Gary Small, profesor de psihiatrie si stiinte behavioriste, specialist in medicina preventiva si antiimbatranire, in cartea sa Secretele longevitatii, scrisa impreuna cu sotia sa  Gigi Vorgan. Prin integrarea constientizarii atentiei in viata noastra zilnica, nu doar ne simtim mai bine si traim mai mult, ci avem mai multa grija de noi insine, avem o atitudine mai optimista si mai empatica fata de ceilalti. Prin constientizarea propriilor senzatii interioare reusim, de pilda, sa ne oprim din mancat cand suntem satui - secretul pentru mentinerea greutatii corporale ideale, exemplifica profesorul american.

Acest tip de atentie ascunde adesea si o semnificatie spirituala, iar multe studii au constatat ca oamenii care practica o anumita forma de spiritualiate traiesc mai mult. Cercetatorii au concluzionat ca vizitarea bisericii sau a unei case de rugaciuni, o data pe saptamana, poate mari speranta de viata cu aproape 10 ani. Studii efectuate pe pacienti cu boli cronice au demonstrat ca cei care cred in Dumnezeu au o rata a mortalitatii cu 30% mai scazuta decat cei care se simt abandonati de Divinitate. Beneficiu al spiritualitatii, marirea duratei de viata rezulta din multe forme ale acesteia, inclusiv religia, meditatia, credinta personala intr-o forta superioara si altele.

Fie ca ne apropiem de 40 de ani, de 50, 60 sau mai multi, toti ne confruntam cu provocarile si satisfactiile inaintarii in varsta. Studiile despre "imbatranirea frumoasa" au aratat ca doar o treime dintre factorii care prevestesc cat de bine vom imbatrani sunt sub influenta mostenirii ereditare. Aproximativ doua treimi se bazeaza pe alegerile personale in stilul nostru de viata, deci ii putem controla noi insine.

Daca e adevarat ca avem doar varsta pe care o simtim, atunci sa incepem sa ne simtim, sa aratam si sa ne comportam ca si cum am fi la varsta din mintea si inima noastra, incepand chiar de acum, de aici!

5 comentarii:

  1. Buna ziua. V-am adugat la blogroll
    Site-ul ,meu http://bsbloggerhelp.blogspot.com/ si doresc sa fiu trecut cu numele BloggerHelp
    multumesc
    Craciun Fericit

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol interesant, felicitari pentru aceasta postare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitariiiiii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Foarte bine scris si foarte folositor multora dintre noi !
    CRACIUN FERICIT !

    RăspundețiȘtergere
  4. @Boxvio,@Alin,@Cristian
    Multumesc pentru aprecieri.Va mai astept pe blog, sper sa mai am lucruri interesante.

    RăspundețiȘtergere