vineri, 3 decembrie 2010

Elixire din gradina vesniciei (II)

Concluzionam intr-un articol anterior ("Trei strategii...") ca ecuatia a carei rezolvare ne confera abilitatea de a combate imbatranirea se configureaza astfel :

* Radicalii liberi deterioreaza celulele, provocand imbatranirea;
* Antioxidantii blocheaza raul produs de radicalii liberi;
* Prin urmare, antioxidantii blocheaza imbatranirea.

De indata ce am inteles acest lucru, restul pare a fi clar : sa-i gasim, sa-i utilizam, oprim imbatranirea, ramanem
tineri, traim mai mult.

Dar acum ne putem pune niste intrebari filozofice sacaitoare : daca avem nevoie de doze insemnate de vitamine si de minerale care sa combata radicalii liberi, de ce nu le-a pus de la inceput natura in alimente? Nu e oare nenatural sa luam supradoze de astfel de ingrediente prin intermediul unor pilule ?

Se pare ca nu ! In prezent, dogma potrivit careia hrana iti poate da tot ce ai nevoie pentru a infrunta anii de batranete nu mai sta in picioare. Asta nu inseamna ca trebuie sa invinuim natura ca ne frustreaza in mod deliberat. Poate ca nu a fost prevazut haosul pe care il aduce cu sine civilizatia moderna. Unii oameni de stiinta cred ca avem pur si simplu nevoie de mai multe vitamine si minerale antioxidante pentru a echilibra procesul de imbatranire deoarece suntem expusi piedicilor din ce in ce mai mari ale mediului poluat, inclusiv pesticidele, radiatia energiei nucleare, surmenajul, alimentele grase si tratate chimic - toate inmultind atacurile radicalilor liberi asupra organismelor noastre si, astfel, facandu-ne sa imbatranim prematur.

Vestea buna este ca vitaminele si mineralele familiare nu sunt catusi de putin singurele substante naturale cu puteri antioxidante, contra imbatranirii, de prevenire a imbolnavirilor sau de usurare a suferintei. Numeroase plante si extracte naturale sunt pline de antioxidanti si de alte substante active din punct de vedere biologic. Substantele contra imbatranirii abunda in frunzele, tulpinile si radacinile a nenumarate plante comestibile si necomestibile. Multe sunt utilizate ca plante medicinale de mii de ani. Ba chiar, cel putin un sfert din medicamentele care ne sunt prescrise deriva din plante.

Fara indoiala, putem folosi multe substante naturale, pe langa vitamine si minerale, pentru a impiedica ravagiile produse de imbatranirre. Medicii din Europa si Japonia prescriu astfel de substante, ca de exemplu gingko, care poate face reversibil declinul capacitatilor mintale si al energiei inainte ca efectele cele mai dramatice ale imbatranirii sa se instaleze. O alta substanta folosita pe scara larga in multe tari europene, precum si in Japonia, este coenzima Q-10, un compus chimic asemanator cu vitaminele, produs de organism in cantitati tot mai mici pe masura ce imbatranim. Aceasta substanta este un antioxidant care ajuta celulele inimiii, in mod special, sa functioneze mai eficient o data cu inaintarea in varsta, amanand probabil momentul in care inima cedeaza.

Nimic nu ajuta, insa, mai mult la mentinerea tineretii celulelor, a functionarii si rezistentei lor la imbolnavire, decat consumul unor cantitati insemnate de fructe si legume. Acestea reprezinta antidoturi puternice contra imbatranirii, a infimitatii si a poverii bolilor. O autoritate in domeniul antioxidantilor, dr.Bruce Ames de la Universitatea California din Berkeley - SUA, spune fara menajamente: "Daca nu mancati verdeturi, pur si simplu va iradiati singuri", expunandu-va fara rost degradarii celulare si cancerului. Iar dr.John Potter de la Universitatea din Minnesota - SUA leaga aceasta adevarata epidemie de cancer de o "deficienta de legume" extrem de raspandita. Studiile arata fara gres ca a manca cinci sau sase portii de fructe si legume zilnic poate reduce riscul de cancer la jumatate si va poate salva viata in multe alte afectiuni.

Rata deceselor a scazut cu 28% in cazul barbatilor care au mancat zilnic betacarotenul continut de un morcov si continutul de vitamina C din doua portocale si jumatate. Decesele provocate de cancer au scazut cu 50%, iar cele provocate de bolile de inima cu 18% pe o perioada de 24 de ani, au demonstrat cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica a Universitatii Texas din Houston - SUA. Un studiu intreprins recent in Finlanda a descoperit ca decesele provocate de boli cardiovasculare s-au redus pe masura ce oamenii au luat mai multi antioxidanti E, C si carotenoide continute in fructe si legume. Toate fructele si legumele sunt purtatoare ale unor mari cantitati de antioxidanti cunoscuti sau necunoscuti.

Asadar, hrana pe care le-o oferiti zilnic celulelor le poate transforma in fortarete ticsite cu armate de antioxidanti, pentru a rezista in fata ravagiilor produse de timp si de atacurile radicalilor liberi, ce reprezinta principala cauza a imbatranirii si a bolilor legate de ea. Sau va puteti aproviziona cu alimente lipsite de antioxidanti, permitand masacrul pe scara larga si mutilarea celulelor - diminuand astfel perspectiva amanarii imbatranirii si sansa longevitatii.

In ambele variante, decizia e in mainile noastre.


Sursa : Cum sa oprim imbatranirea, de Jean Carper
            Editura Curtea Veche, 2008

3 comentarii:

  1. admirabil articolul si cu toate astea am cateva intrebari:
    Ce mai mancam azi eco ca sa corespunda propunerilor articolului?
    Oare nu se poate combate cu un psihic si fizic puternic imbatranirea?
    Ce a vrut Isus sa spuna ca nu e pacat ceea ce bagi in gura ci ceea ce iese?
    Spor la tinerete!

    RăspundețiȘtergere
  2. @guru bog
    1/prof.dr.Gh.Mencinicopschi a publicat recent un prim volum intitulat "Noua ordine alimentara" sau "Si noi ce mai mancam?", prin care ne transmite ca principal mesaj ca "suntem ceea ce mancam". In plus,specialistul mai detaliaza in carte nu doar ce sa mancam,ci mai ales care sunt alimentele nocive de care sa ne ferim;
    2/intr-o conceptie holistica asupra sanatatii/imbatranirii, cred ca trebuie sa combinam actiunile potentiale ale tuturor factorilor,intr-un spirit integrator,pentru atingerea scopului final.In plan psihic,eu sunt convins ca,de exemplu,prin autosugestie si vizualizare (imagerie)se pot obtine rezultate vizibile in combaterea imbatranirii sau conservarea varstelor;
    3/in interpretarea mea, Isus s-a referit la ceea ce iese pe gura : cu cuvantul poti pacatui mult mai grav,decat,de pilda,sa mananci carne intr-o zi de post (dar e posibil sa existe si alte interpretari).

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ! As dori un link exchange daca esti deacord ! Astept un comentariu pe pagina : http://bancuri-sortate.blogspot.com/p/link-exchange.html .

    Daca acceptati aceasta invitatie va multumesc :

    Link : http://bancuri-sortate.blogspot.com/
    Titlu : Bancuri

    RăspundețiȘtergere