vineri, 24 decembrie 2010

Cum aveti grija de mintea voastra ? Testati-va riscul depresiv ( II )



Cum puteti sti daca sunteti sau nu deprimat ?  Depresia are doua semne distinctive:
* Unul este pierderea interesului pentru activitatile normale de zi cu zi;
* Celalalt este o stare de neputinta, cu sentimente de tristete si lipsa de speranta, ce dureaza mai mult de doua saptamani. Cum am mai mentionat in articolul anterior, multe persoane ce sufera de depresie se simt, de asemenea, nelinistite.

Pentru ca un medic sa puna diagnosticul de depresie mai trebuie sa inregistreze si alte semne si simptome care sa fie prezente de-a lungul zilei, aproape zi de zi, cel putin doua saptamani. Acestea includ probleme de memorie, lipsa de concentrare, tulburari de somn, pierderi sau castiguri semnificative in greutate, oboseala, ganduri despre moarte, agitatie si pierderea interesului pentru sex.

Alte simptome fizice asociate cu depresia sunt durerile de cap, constipatia, diareea, durerile abdominale si durerile generalizate. Persoanele care sufera de depresie pot parea obosite, vorbesc incet si rar, ca si cum abia ar putea stoarce energia pentru a vorbi.

In cartea sa Cum sa imbatranim sanatos, Dr.Edward Creagen ii citeaza pe Dr.Javaid I.Sheikh si Jerome A.Yesavage, care au elaborat o asa numita Scala Geriatrica a Depresiei, o forma prescurtata fiind cea care urmeaza. In cazul in care credeti ca ati suferi de depresie, voi sau cineva apropiat, chestionarul va poate ajuta sa decideti daca aveti nevoie de ajutor medical. Raspundeti cu "da" sau "nu" la intrebarile de mai jos sau daca sunteti ingrijorati pentru cineva drag, puneti-l pe el/ea sa raspunda :

1. Sunteti, in principiu, satisfacut de viata dumneavoastra ?
2. Ati renuntat la multe dintre activitatile dumneavoastra si lucrurile care va intereseaza ?
3. Simtiti ca viata dumneavoastra este inutila ?
4. Va plictisiti deseori ?
5. Sunteti bine dispus in majoritatea timpului ?
6. Va este teama ca vi se va intampla ceva rau ?
7. Va simtiti fericit in majoritatea timpului ?
8. Va simtiti deseori neajutorat ?
9. Preferati sa ramaneti acasa decat sa iesiti si sa faceti lucruri noi ?
10. Simtiti ca aveti mai multe probleme cu memoria decat alte persoane ?
11. Considerati ca este minunat sa traiti in zilele noastre ?
12. Va simtiti destul de inutil in starea in care sunteti acum ?
13. Va simtiti plin de energie ?
14. Considerati ca situatia dumneavoastra este fara speranta ?
15. Credeti ca majoritatea persoanelor se simt  mai  bine  decat  dumneavoastra  ?

Daca ati raspuns afirmativ la intrebarile 1, 5, 7, 11 si 13, probabil nu sunteti deprimati.  Raspunsul afirmativ la majoritatea celorlalte intrebari sugereaza cu toata convingerea ca suferiti de depresie. Discutati cu medicul personal despre simptome. Nu trebuie sa suferiti. Cu cat primiti ajutor mai repede, cu atat mai bine.

Cea mai buna veste este ca depresia se poate trata. Exista numeroase medicamente care pot ameliora simptomele acestei boli la majoritatea persoanelor. Alegerea tratamentului medicamentos depinde de stadiul bolii, de simptome si de istoricul medical personal si al familiei voastre in legatura cu depresia. Ca si in cazul altor medicamente, exista unele precautii, in special pentru persoanele in varsta, iar medicul personal va trebui sa va monitorizeze cu atentie dozele.

Psihoterapia sau terapia conversatiei poate ajuta, de asemenea, persoanele care sufera de depresii slabe sau moderate. De fapt, combinarea psihoterapiei cu tratamentul medicamentos este mai eficienta decat oricare dintre ele luate separat. Dar poate dura intre patru si opt saptamani pana cand psihoterapia si medicatia sa isi faca efectul, asa ca trebuie sa aveti rabdare si sa nu va impacienteze prelungirea in timp a tratamentului. Pentru depresiile severe, terapia prin electrosocuri (TEC) reprezinta cea mai eficace metoda.

Se mai poate afirma cu certitudine ca intretinerea unei stari generale de sanatate in parametri de echilibru influenteaza pozitiv depresia. Studii de specialitate au aratat ca , de pilda, o activitate fizica regulata ajuta la stoparea  sau ameliorarea simptomelor depresive la persoanele trecute de varsta mijlocie. Aviz celor care se recunosc in aceasta situatie !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu