Cum se prezinta erotismul si sexualitatea in a doua jumatate a vietii? Primul raspuns pe care-l putem da suna cat cat se poate de simplu : foarte diferit, la fel de diferit pe cat de altfel pot fi si sunt traite toate celelalte aspecte ale acestei varste. Exista tentatia de a simplifica lucrurile aici intr-un mod nepermis sau de a generaliza, violentand astfel diversitatea vietii, ori de a impune exigente pretins etice care nu tin seama de realitatea omului.
Cert este ca exista destule cupluri care au pana la o varsta inaintata o viata sexuala fericita; la fel, exista oameni pe care nu-i deranjeaza scaderea pulsiunii sexuale si care chiar se simt oarecum usurati de a nu mai fi scavii acestei pulsiuni. Exista si altii la care aceasta pulsiune, practic, aproape ca nu scade pana la o varsta inaintata, ceea ce poate reprezenta efectiv un dar al danaidelor, pe care multi si l-ar dori. Mai exista si altii care sufera intens din cauza scaderii acestei pulsiuni, pentru ca se tem sa nu piarda astfel sursa de placere esentiala pentru ei. Si in fine, mai exista oameni care regreseaza spre forme pregenitale - cum le catalogheaza psihanaliza - de satisfacere a pulsiunii sexuale prin sublimarea acesteia, de pilda, intr-o pofta de mancare exagerata, abuz de alcool, febra cumparaturilor s.a.
Rezulta, asadar, ca nu exista reguli general valabile pentru comportamentul sexual in a doua parte a vietii. Multi isi inchipuie ca in aceasta etapa nevoia unei activitati sexuale scade. Atunci cand, in special, femeile exprima acest punct de vedere, ele se vor arata mai putin dispuse sa raspunda cerintelor barbatului sau o vor face intr-un mod neparticipativ, indiferent, ceea ce va putea duce la crize. Cel care este, insa, dezamagit in nevoia sa de sexualitate sau de delicatete va incerca sa gaseasca in alta parte ceea ce nu mai primeste in relatia lui parteneriala.
Autorii germani - doi psihoterapeuti - ai cartii "Arta de a te pregati pentru varsta a treia", despre care am mai vorbit, citeaza studii recente, din 2001, care atesta ca pentru o buna parte din populatia masculina si pentru o parte predominanta a populatiei feminine, interesul si nevoia de sexualitate nu dispare in nici un caz la aceasta varsta, interesant fiind faptul ca femeile pun mai mult in prim plan apropierea si viata comuna decat barbatii. Pentru femeile aflate la o varsta mai avansata deosbit de importanta este delicatetea cu care vor sa fie tratate si pe care vor s-o impartaseasca, chiar abstractie facand de contactul sexual. In aceasta etapa, iubirea este mai putin exuberanta si mai sensibila. Daca pana acum parteneriatul s-a bazat cu precadere pe atractia sexuala, acum esentialul rezida in zona sufletului, in schimbul spiritual si in timpul petrecut impreuna.
Pe de alta parte, tine de arta de a trai intelept ca, la o varsta mai inaintata, oamenii sa "cedeze" in sfera sexualitatii atat, incat sa nu se cramponeze de incercarea de a mentine aceste trairi la intensitatea anterioara. Este o provocare dificila in special pentru barbati, care-si definesc barbatia in principal prin potenta sexuala. Mijloacele care cresc sau prelungesc potenta nu ar fi atat de solicitate daca lucrurile n-ar sta astfel, iar diminuarea potentei inseamna pentru multi barbati tot ce poate fi mai rau. In cultura noastra pro-occidentala se observa mai mult tendinta ca barbatii varstnici sa fie mandri daca "inca" mai pot ceva, indiferent in ce zona. Daca insa dorinta pulsionala in orice sens - sexual, aspiratia de putere si punere in valoare, ambitia, goana dupa castiguri si dupa placeri - se domoleste treptat si nu mai este presanta, omul care nu mai este atat de hartuit cunoaste o evolutie afectiv-spirituala care poate constitui un echivalent a ceea ce a fost cedat in alta parte.
Iata ceva valabil si pentru dorinta sexuala. Delicatetea si intimitatea pot ocupa un spatiu mai mare in cadrul unei senzualiati careia pulsiunea care forteaza orgasmul intr-un mod mai putin tumultuos ii lasa mai multe posibilitati de exprimare.
Unii, insa, ajunsi chiar la varste respectabile, se simt atrasi de parteneri cu mult mai tineri. Intr-adevar, in vremurile noastre cu conventii fluctuante, o diferenta mai mare intre parteneri nu mai frapeaza; pentru un barbat, a avea o partenera mai tanara poate insemna un simbol de statut. Importanta barbatului este cu atat mai mare (ca potenta, putere, capacitate de seductie), cu cat diferenta de varsta fata de partenera este mai mare.
Un rol in asemenea cazuri il joaca si iluzia de a intineri prin dragostea sau doar prin relatia sexuala cu o fata tanara. Daca se mentine la acest motiv, relatia nu dobandeste profunzime. Deseori, dorinta sexuala la barbat este mai logeviva decat potenta, si daca barbatul nu poate renunta la aceasta dorinta sau nu o poate sublima, apare perspectiva de a suferi sau de a deveni ridicol.
Mai rar, dar nu exclus, se intampla ca si femei mai in varsta sa caute un partener sexual mai tanar. Majoritatea femeilor se inscriu in norma sociala care taxeaza asemenea legaturi mult mai dur decat relatia sexuala a unui barbat in varsta cu o partenera mult mai tanara. Dar atunci cand se intampla, motivatia este similara cu cea a barbatilor. A avea un partener mai tanar inseamna, pe langa speranta propriei intineriri, si asigurarea suplimentara a unei anumite superioritati in relatie, pur si simplu prin avantajul oferit de experienta de viata. Dar...atentie ! Prabusirea sufleteasca a femeii mai in varsta este cu atat mai dramatica, cu cat, intr-o buna zi, partenerul mai tanar se retrage deziluzionat, pentru ca idealizarea s-a erodat, iar el devine tot mai constient de procesul de degradare a relatiei. Teama de a pierde mai tarziu partenerul si propria jena par sa retina femeile mai mult decat barbatii de la implicarea in asemenea legaturi - sunt de parere cei doi psihologi germani citati.
... Daca, potrivit lui Nietzsche, fiecare placere aspira la eternitate, atunci si aceasta este una din suferintele noastre, deoarece asa ceva - eternitatea ! - nu-i este harazit placerii. Ceea ce facem cu placere, dar si cu dragoste, are mai multe sanse de trainicie si durabilitate.
O viata implinita este viata guvernata de "IUBIRE"!
RăspundețiȘtergereSa ajungi sa iubesti in fiecare zi mai mult , mai profund, mai dezinteresat.
Sa simti cum "inima" ti-e inundata de pasiune, de iubire...
Da, dar un combatant mai inflacarat din noua generatie..."etnobotanics", ar putea sa te intrebe zeflemitor: "dom'le, da'de sex n-ati auzit?" No comment...
RăspundețiȘtergereToata lumea se fereste sa vorbeasca despre sex(in public), dar toata lumea "practica" sexul (in particular).
RăspundețiȘtergereEste oare ipocrizie ?
Sexul este benefic,are partile lui bune, si face parte din "iubirea " de care spuneam.
Sexul fara iubire nu are nicio valoare.
Cand nu mai este sex -ramane iubirea in toata "splendoarea" ei -iubirea acumulata de o viata.