joi, 30 decembrie 2010

Cel mai bun aliat al tau pentru longevitate

Cu putin timp inainte de a muri, la 93 de ani, Dr.Linus Pauling, de doua ori  Laureat al Premiului Nobel, spunea: "Trebuie sa-mi atribui in mare masura sanatatea de pana acum administrarii de vitamine si minerale". Desi a murit de cancer, el credea ca vitaminele amanasera instalarea bolii cu aproximativ 20 de ani. Pretindea ca nu mai racise deloc de cand incepuse sa ia doze mari de vitamina C in 1965. Pornise cu o singura pastila de vitamina in 1941. Mai tarziu, lua 18 000 mg de vitamina C zilnic. Dr.Pauling avea convingerea ca am putea trai 12 pana la 18 ani in plus daca luam intre 3 200 si 12 000 mg de vitamina C pe zi - cantitatea continuta de 45 pana la 170 de portocale.

"Avem acum dovada solida ca vitamina C poate adauga ani buni duratei vietii", spun doi cercetatori de la Universitatea California din Los Angeles, citati de Jean Carper in cartea sa Cum sa oprim imbatranirea. Analizand datele guvernamentale referitoare la regimul alimentar al 11 000 de americani, cei doi cercetatori au stabilit ca "numai decesele cauzate de boli cardiovasculare au scazut cu 40% in cazul barbatilor care au luat vitamina C". Mai mult decat atat, cei care au luat vitamina C au trait mai mult, in ciuda faptului ca fumau, erau supraponderali, le lipsea exercitiul fizic sau aveau un regim alimentar necorespunzator.

Cum poate lupta vitamina C impotriva imbatranirii? Iata cum:

* Imunizeaza impotriva cancerului. Circa 120 de studii indica in mod elocvent ca vitamina C este un fel de vaccin impotriva cancerului. Este vorba in special de cancerul de stomac, esofag, pancreas, caviatatea bucala si, posibil, cervix, rect sau san, potrivit analizelor intreprinse de dr.Gladys Block, epidemiolog in domeniul cancerului la Universitatea California din Berkeley - SUA.

* Protejeaza arterele. In mod surprinzator, cantitati mici de vitamina C pot mari colesterolul benefic, HDL, care impiedica obturarea arterelor, reduc tipul daunator de colesterol, LDL, care distruge arterele, scad tensiunea arteriala crescuta, intaresc peretii vaselor de sange si fac sangele mai putin vascos. Vitamina C, ca si vitamina E, ajuta in mod deosebit la pastrarea tineretii arterelor, la curatarea  si flexibilizarea lor, mai ales a celor afectate de un regim alimentar bogat in grasimi.

* Creste imunitatea. Vitamina C sprijina in mod spectaculos functionarea sistemului imunitar prin cresterea nivelurilor antioxidantului glutation din organism, esential pentru buna functionare a acestui sistem. 500 mg de vitamina C pe zi poate duce la cresterea glutationului din globulele rosii cu 50%.

* Da inapoi ceasul biologic. Cercetatorii britanici au stabilit ca vitamina C poate face reversibila imbatranirea - prin intinerirea biochimica a globulelor albe in cazul persoanelor in varsta. Intr-un studiu asupra unui grup de persoane cu o varsta medie de 75 de ani, doar 120 mg de vitamina C pe zi au saltat, in numai doua saptamani, nivelurile globulelor ca la niste persoane tinere cu o medie de varsta de 35 de ani.

* Imbunatateste sperma si reface fertilitatea masculina. Barbatii cu niveluri scazute de vitamina C sunt mai predispusi la insuficiente de sperma, ceea ce poate determina aparitia unor anomalii in capacitatea de procreare. O doza de 250 mg de vitamina C, sau o portocala, pe zi, poate preveni anomaliile de procreare la barbatii care fumeaza. In cazul unor teste efectuate la Universitatea din Texas - SUA, fertilitatea a revenit la barbatii care au luat zilnic cel putin 200 mg de vitamina C.

* Previne bolile de plamani. Potrivit unui studiu facut asupra a 9 000 de adulti de catre dr.Joel Schwartz de la Agentia de Protectia Mediului din SUA, cei care au mancat zilnic alimente continand 300 mg de vitamina C au fost cu 70% mai putin predispusi la bronsite cronice sau astm decat cei care au luat cam 100 mg.

* Combate imbolnavirea gingiilor. Un studiu recent, facut in Finlanda, a descoperit ca periodontita - sangerarea gingiilor, abcesele profunde si retragerea gingiei - este de trei ori mai frecventa in cazul persoanelor cu niveluri scazute de vitamina C in sange.

Cum actioneaza? Vitamina C este un puternic antioxidant, solubil in apa, care atrage si dezarmeaza radicalii liberi din portiunea lichida a tesuturilor. De asemenea, regenereaza vitamina E epuizata si extrem de importantul glutation, dand un impuls enzimelor sa caute si sa distruga radicalii liberi. Astfel, pentru o incetinire optima a imbatranirii, este hotaratoare prezenta in celule a unei cantitati suficiente de antioxidanti E si C. Dar, de vreme ce organismul nu poate inmagazina vitamina C solubila in apa, trebuie sa i-o oferiti cu regularitate, pentru aprovizionarea permanenta a celulelor.







Dar hrana ? Vitamina C, spre deosebire de vitamina E, se gaseste din belsug in alimente. Asa ca, daca mancati multe fructe si legume bogate in vitamina C, puteti obtine doze indeajuns de mari de vitamina pentru a descuraja instalarea unor boli cronice, cum ar fi cataracta si cancerul. Dar, pentru siguranta, luati si un supliment de vitamine, insa nu ca un substitut al fructelor si legumelor, stiut fiind ca acestea din urma contin si alti antioxidanti esentiali in amanarea imbatranirii. Alimentele bogate in vitamina C sunt ardeii grasi, cantalupul, ardeiul rosu, papaya, capsunii, varza de Bruxelles, fructele si sucurile citrice, kiwi, broccoli, rosiile si sucul de rosii.

Cat de mult ?  O doza zilnica de 250 pana la 1 000 mg este considerata a fi adecvata pentru combaterea obisnuitelor ravagii provocate de imbatranire si bolile legate de ea, desi, multi cercetatori iau mai multe mii de mg de vitamina C, in credinta ca dozele crescute atrag dupa sine beneficii suplimentare in lupta impotriva imbatranirii.

Cat inseamna prea mult ? Vitamina C este foarte sigura, desi, luand "prea multa", apare de obicei diareea, iar in cazul anumitor persoane greata sau arsurile de stomac. O doza de "toleranta intestinala" este strict specifica fiecarui individ si, de obicei, sunt necesare peste 1 000 mg pe zi si chiar mai mult daca sunteti bolnavi. In opt studii recente nu au fost raportate efecte adverse serioase in cazul administrarii unei cantitati de pana la 10 000 mg timp de mai multi ani. Nu exista nici o dovada ca vitamina C provoaca pietre la rinichi si nici ca dozele mari ar determina o acumulare daunatoare de fier in organism in cazul persoanelor normale.

Cat de des ? Pentru a mentine celulele intr-o totala alerta antioxidanta cu ajutorul vitaminei C, e de preferat sa luati suplimentul fragmentat, de trei sau patru ori pe zi, in locul unei singure doze mari. Luand doua pastile de 500 mg deodata, dimineata, in loc sa le luati treptat de-a lungul intregii zile, va amagiti celulele, deoarece o buna parte este eliminata prin urina. Organismul elimina chiar si dozele mari in 12 ore, iar dozele periodice in 16 ore. Singura modalitate de a mentine un anumit nivel de vitamina C in sange este aceea de a lua 500 mg la 12 ore, spune Alfred B.Ordman, profesor de biologie la Beloit College din Wisconsin - SUA, citat in lucrarea mentionata mai sus.






                                                                                    

7 comentarii:

  1. Salut,scuze de intarziere,da accept schimbul de link.
    Nume itanytime
    Link http://itanytimeishere.wordpress.com
    O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  2. Vitamina C - sa incercam sa ne intoarcem in timp, sa consumam alimentele cat mai natural, fara preparare( pe cat se poate).
    Vitamina C - propun consumul de CATINA -

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi, te iau colaborator, vrei? Astept noi sugestii. Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
  4. Colaborare - colaborator.
    De acord !

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelent articolul şi mulţumim pentru el! :)
    Cine poate găsi cătină, într-adevăr, are de câteva zeci de ori mai multă vitamina C decât citricele! De fapt, citricele sunt mai curând un mit privitor la conţinutul de vitamina C. Ceea cde conţşin citricele, este acid citric şi acid tartric. conţinutul de vitamina C, le situeazăp pe ultimele locuri ca sursă de vitamina C. Pe primul loc, dacă îmi amintesc eu bine, este ardeiul iute, apoi ardeiul gras. Cătina, am uitat pe ce loc este, dar oricum între primele 5. Din păcate aici e mai greu de găsit cătină...
    Pentru cine poate procura, este excelent uleiul de cătină. Poate fi consumat ca atare, câteva picături şi are efecte extraordinare asupra sănătăţii. Am testat pe mine! ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu optez pentru consumarea naturala a vitaminei C,fructe,legume...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Serban & Anca,
    Sunt de acord,in principiu, cu voi, ca formula naturala ar trebui sa primeze. Dar omul modern (citeste: grabit, comod, etc) prefera sa aiba pe noptiera flaconul cu tablete si, in cocteilul cotidian de suplimente, introduce tot ce crede ca ar avea nevoie.

    RăspundețiȘtergere