duminică, 12 decembrie 2010

Impiedicati- va imbatranirea cu Vitamina E : 7 argumente forte !



Daca i-ati intreba pe cei mai importanti cercetatori in domeniu, din toata lumea, care supliment de vitamina este crucial pentru alungarea bolilor de batranete, alegerea este aproape unanima : Vitamina  E, numita si alfa tocoferol. Ca sa facem o comparatie - ne provoaca Jean Carper in bestsellerul ei Cum sa oprim imbatranirea - vitamina E este apararea gen Michael Jordan impotriva imbatranirii - antioxidantul luptator impotriva radicalilor, pe care vreti sa-l aveti de partea voastra mai presus decat oricare altul.

Care sunt argumentele? Ce face vitamina E ? Iata-le:
* Impiedica blocarea arterelor : Vitamina E lupta impotriva celei mai mari temeri legate de imbatranire, arterioscleroza, infundarea si rigidizarea treptata a arterelor, care incepe la tinerete, se accentueaza la varsta mijlocie si devine fatala la multe persoane in varsta. Conform noii gandiri in domeniu, arterioscleroza apare, in mare masura, pentru ca tipul daunator de colesterol din sange, LDL, este modificat chimic - este oxidat sau "rancezit" si intoxicat - prin atacurile radicalilor liberi. Daca n-ar avea loc aceasta oxidare, colesterolul LDL nu s-ar putea infiltra prin peretii arterelor si n-ar mai conduce la formarea placilor de aterom si, finalmente, la blocarea arterelor. Suplimentele de vitamina E impiedica tocmai aceasta oxidare sau "rancezire" a colesterolului LDL - intr-o proportie mult mai mare decat orice alta vitamina cu efect antioxidant si, ca urmare, procesul de infundare si ingustare a arterelor este inabusit din fasa.Vitamina E patrunde in moleculele de colesterol LDL si inhiba oxidarea, eliminand astfel insasi originea bolilor coronariene.

In cadrul unui studiu efectuat la Scoala de Medicina a Universitatii statului California, cercetatorul Howard N. Hodis a descoperit ca vitamina E pare sa intarzie si sa faca reversibil procesul de formare a placilor de aterom in cazul barbatilor  de varsta mijlocie care au suferit o operatie de bypass coronarian. Barbatii care au declarat ca iau cel putin 100 UI de vitamina E pe zi (impreuna cu alta medicatie) au avut mai putine artere ingustate dupa doi ani decat cei care au luat mai putina vitamina E. Si mai spectaculos este faptul ca angiogramele (razele X) au revelat ca placile de aterom din arterele celor care au luat vitamina E s-au diminuat, acest lucru insemnand o regresie efectiva a aterosclerozei.

* Impiedica producerea atacurilor de cord: Comunitatea stiintifica a fost surprinsa recent de doua studii intreprinse la Harvard, ambele aratand ca luarea suplimentelor de vitamina E pare sa reduca spectaculos aparitia bolilor de inima. Mai intai, in cazul femeilor: in cadrul unui segment de 87.000 de surori medicale, cazurile de boli de inima majore au fost cu 41% mai putine la cele care au luat intre 100 si 250 UI de vitamina E pe zi timp de mai mult de doi ani, comparativ cu cele care nu au luat acest supliment. La barbati: in cazul a 40.000 de barbati de varsta mijlocie, cei care au luat mai mult de 100 UI de vitamina pe zi timp de mai bine de doi ani au inregistrat un risc de accidente cardiovasculare majore cu 37%mai mic, inclusiv infarctele.

Cercetatorii de la Harvard atentioneaza, insa: vitamina E nu are efect peste noapte. Trebuie sa luati acest supliment timp de cel putin doi ani inainte ca protectia impotriva infarctului sa se instaleze. Pe de alta parte, "riscul determinat de neluarea vitaminei E este echivalent cu riscul aferent fumatului", a exemplificat dr.Eric B. Rimm, unul dintre autorii studiului.

* Intinereste imunitatea : Dr.Simin Meydani, un imunolog nutritionist de la Universitatea Tufts, a testat suplimentele de vitamina E in cazul persoanelor trecute de 60 de ani. Raspunsul imunitar scazuse o data cu varsta, dar a crescut la loc "aproape la nivelul unor oameni tineri", a spus cercetatorul. Observatie: acesti subiecti ai dr.Meydani nu aveau o deficienta de vitamina E dupa standardele obisnuite. Pentru a intineri functiile imunitatii, oamenii in varsta au nevoie de un sprijin suplimentar de vitamina E mult peste nivelul cerintelor "normale". Megadozele de vitamina E imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si la tineri, dar nu la fel de vizibil ca la oamenii in varsta.

* Contracareaza cancerul : Un nivel scazut al vitaminei E din sange va face cu 50% mai vulnerabili la orice forma de cancer, a concluzionat un amplu studiu finlandez. Administrarea vitaminei E timp de sase luni reduce la jumatate riscul de cancer bucal si esofagian, potrivit cercetatorilor de la Institutul National al Cancerului din S.U.A. - si exemplele in acest domeniu pot continua. Exista nenumarate dovezi ca vitamina E inhiba in mod direct dezvoltarea celulelor canceroase.

* Usureaza simptomele artritei : In cateva studii, dozele mai mari de 1200 mg de vitamina E au fost la fel de eficace ca un antiinflamator obisnuit, reducand durerile, inflamarea si rigidizarea, resimtite in general dimineata si cauzate de artrita reumatoida.

* Amana declansarea cataractei : Un studiu a descoperit ca suplimentele de vitamina E au redus cu 56% riscurile de imbolnavire in cazul unui lot testat in acest scop.

* Intarzie imbatranirea generala a creierului si a sangelui : In timp, deteriorarea produsa de radicalii liberi lasa urme in interiorul celulelor, prin structurarea unei substante numita lipofuscina, cunoscuta si sub numele de pigmentul imbatranirii. Nivelul acestuia a scazut semnificativ in anumite celule ale pacientilor in varsta care au luat vitamina E, iar circulatia sangelui in creier s-a imbunatatit si ea.

In concluzie, putem spune ca vitamina E este un puternic antioxidant care, fiind solubil in grasimi, este capabil sa actioneze cel mai bine in zonele anatomice cu cel mai mare continut de astfel de substante. In mod caracteristic, vitamina E actioneaza ca un mic extinctor care inabusa lanturi intregi de atacuri feroce ale radicalilor liberi ce oxideaza grasimea din creier si din sange, tulburand functionarea normala si imbatranind mai repede tesuturile.



 

Deoarece vitamina E este solubila in grasimi, ea este concentrata in alimentele grase, cum ar fi uleiurile vegetale (mai ales de soia, floarea soarelui si porumb), nuci si seminte, cereale integrale si germeni de grau, precum si in unele legume. Dar e practic imposibil sa obtii dozele de vitamina E care pot intarzia imbatranirea  doar din alimente. Pentru a obtine 400 UI de vitamina E - doza dintr-o capsula obisnuita - dr.Alan Chait, cercetator al bolilor de inima la Universitatea din Washington, subliniaza ca ar trebui sa bem cam doi litri de ulei de porumb sau sa mancam mai mult de doua kilograme de germeni de grau, opt cesti de migdale sau 28 de cesti de alune. De la alimente ne putem astepta la cel mult 25 UI pe zi.

Aveti nevoie de cel putin 100 UI de vitamina E pe zi, dar o doza de 400 UI este cantitatea necesara pentru impiedicarea oxidarii colesterolului LDL, premisa blocarii arterelor. Luati vitamina E in timpul meselor. Daca e posibil, luati doua semidoze in timpul zilei, si nu una singura intr-o cantitate mai mare, pentru a pastra in permanenta un nivel ridicat in sange.

In doze care depasesc 400 UI, vitamina E, ca si aspirina, are o usoara activitate anticoagulanta, "subtiind sangele", si nu este recomandata celor care iau medicamente cu acelasi efect sau se afla in pragul unei interventii chirurgicale. Toxicitatea poate aparea la mai mult de 3.200 UI pe zi; simptomele includ dureri de cap, diaree si un nivel ridicat al tensiunii arteriale. Pentru a va asigura linistea, in cazul ca luati si alte anticoagulante sau suspectati aparitia oricarui tip de sangerare, consultati-va medicul inainte de a lua vitamina E.

4 comentarii:

  1. Sa avem grija si de spiritul nostru dar si de trupul nostru, iar "greselile" tineretii sa le indreptam pe cat putem(daca nu in totalitate).
    Sanatate..... ca-i mai buna decat toate !

    RăspundețiȘtergere
  2. Da Cristi, ai dreptate, asa cum mi-am luat si eu motto-ul pentru blogul acesta:"sanatatea nu inseamna totul, dar fara sanatate nimic nu mai conteaza!"

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, Doriti sa faceti link exchange cu http://george-mnt.blogspot.com/ ? Astept un cometariu pe aceasta pagina:http://george-mnt.blogspot.com cu titlul pe care doriti sa-l trec in cazul in care acceptati, eu as dorii sa fiu trecut cu urmatorul titlu: Tutoriale de calitate, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua, v-am adaugat si eu la blogroll .
    Multumesc ca ati acceptat si scuze pentru problema cu rubrica de comentarii, abia imi schimbasem temlate-ul ...
    Daca doriti, va adaug in blogroll si pe blogul unde ati lasat comentariul...
    Astept raspuns, o zi buna.

    RăspundețiȘtergere