joi, 23 decembrie 2010

Cum aveti grija de mintea voastra ? Memorie - depresie - anxietate ( I )

 


Chiar acum cand sunteti deja destul de in varsta pentru a fi acumulat ceva intelepciune, mintea incepe sa va joace feste. Nu va amintiti unde ati lasat ochelarii sau unde ati parcat masina. Inainte puteati face cate trei lucruri deodata, iar acum va e greu sa va concentrati pe unul singur. Ce se intampla?
In primul rand, relaxati-va! Unele scapari de memorie sunt normale pe masura ce avansati in varsta. Ratacirea cheilor masinii sau uitarea unui nume, din cand in cand, desi frustrant, nu este neaparat grav. In al doilea rand, unele boli, cum ar fi  depresia si hipertensiunea arteriala sau unele medicamente, va pot afecta memoria. De obicei, aceste pierderi de memorie sunt reversibile.

Dincolo de tristete
Cum spuneam mai sus, depresia este o cauza frecventa a pierderii de memorie. Toti ne simtim deprimati din cand in cand si toata lumea are necazuri. Dar depresia este altceva. Este o boala serioasa care poate afecta grav viata celor care sufera de ea si a familiilor lor. Depresia nu este starea de tristete care ne cuprinde, de exemplu, dupa o pierdere dificila si care dispare, de regula, in cateva zile sau saptamani. O depresie majora lasata netratata este probabil sa continue intre 6 si 24 de luni, iar dupa ce simptomele scad in intensitate, de obicei reapar.

Depresia este o boala cu baza biologica, sustine Dr.Edward T.Creagen  de la  Clinica Mayo din SUA, in cartea sa Cum sa imbatranim sanatos. Ea ne afecteaza gandurile, starile sufletesti, sentimentele, comportamentul si sanatatea fizica. Oamenii de stiinta considera ca ar putea avea legatura cu un dezechilibru in substantele chimice din creier, asanumitii neurotransmitatori, in special serotonina, norepinefrina si dopamina. Dar nu pot inca explica rolul pe care il au aceste substante in depresie, subliniaza Dr.Edward Creagen.

In ciuda a tot ce se stie despre depresie ca fiind o boala, pentru unii oameni exista inca un stigmat atasat ei, acela de boala mentala. A fi deprimat, insa, nu este o rusine mai mare ca a avea diabet sau gripa, de pilda, dar multi oameni cu depresie se simt rusinati si slabi. De obicei, rusinea si jena ii impiedica sa ceara ajutorul de care au nevoie.

Depresia este mai des intalnita la femei decat la barbati, afectand aproximativ o femeie din patru, probabil datorita unor cauze biologice, cum ar fi cele de natura hormonala. Este mai rara la persoanele casatorite si cele care au relatii stabile, dar rata depresiei este mai ridicata printre cei divortati, cei care traiesc singuri si cei care au probleme cu alcoolul.

Ca si pierderea memoriei, depresia nu este un element natural al imbatranirii. Nu este mai frecventa printre persoanele in varsta, dar deoarece unele simptome sunt, de obicei, interpretate gresit drept consecinte inevitabile ale imbatranirii, este mai probabil sa treaca neobservate la aceasta categorie de persoane. Aceasta poate fi un lucru ingrijorator, deoarece depresia netratata poate antrena o anume degringolada care duce la incapacitate de actiune, dependenta sau chiar sinucidere.

Este adevarat ca unele circumstante ce tin de imbatranirea inerenta pot predispune adultii in varsta la depresie. Acestea includ scaderea nivelurilor neurotransmitatorilor si hormonilor, pierderea cuiva drag, pierderea statutului in comunitate, pierderea relatiilor de munca, mutarea dintr-o locuinta draga sau debutul unor boli cronice, ca de exemplu bolile de inima, accidentul vascular cerebral, artrita si diabetul.

Nu exista o singura cauza a depresiei. Specialistii considerea ca unele persoane au o predispozitie genetica pentru depresie, care, combinata cu evenimentele stresante din viata de zi cu zi , ar putea conduce la un dezechilibru al neurotransmitatorilor ce are ca rezultat depresia.

Personalitatea voastra v-ar putea, de asemenea, predispune la depresie. Unele trasaturi de personalitate, cum ar fi lipsa de autoapreciere sau dependenta excesiva de cei din jur, autocritica in exces, pesimismul si inadaptarea la stres va pot face mai vulnerabili.

De obicei, depresia este insotita de o anxietate exagerata. Tulburarile de anxietate pot avea forme si grade diferite de intensitate. In cazul unei tulburari de anxietate va puteti simti nelinistiti, nervosi sau cuprinsi de o nesiguranta sacaitoare in privinta viitorului imediat sau pe termen mai lung. La unele persoane, anxietatea poate simula un atac de cord, cu simptome cum ar fi puls rapid, palpitatii, transpiratii si ameteala. Alte simptome sunt durerea de cap, insomnia si oboseala.

Daca suferiti de anxietate ca parte a unei depresii, atunci simptomele pot disparea cand dispare si depresia. Daca suferiti de o tulburarre de anxietate fara depresie, unele dintre medicamentele folosite pentru depresie ar putea actiona si asupra anxietatii. De asemenea, va pot ajuta si tehnicile de relaxare. Este important atunci cand aveti simptome de depresie sau de anxietate sa nu le considerati o parte normala a inaintarii in varsta, in legatura cu care nu puteti face nimic. 

Alcoolul, nicotina si abuzul de medicamente contribuie la depresie si tulburari de anxietate. Dieta poate juca un rol important. In mod specific, unele deficiente de acid folic si vitamina B12 pot fi cauza unor simptome ale depresiei.

Toate cele enumerate mai sus conduc la concluzia ca, atunci cand sesizati simptomele unor tulburari anxioase si/sau depresive, decizia inteleapta este sa va consulati medicul personal, care, mai departe, va poate recomanda pasii de urmat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu