marți, 30 noiembrie 2010

Varsta din mintea noastra (II) - Opt reguli pentru a imbatrani sanatos


Expertii in antiaging de la Clinica Mayo din  SUA recomanda insistent urmatoarele sfaturi pentru a imbatrani sanatos :

* Antrenati-va mintea. Renuntati la orice idee despre faptul ca celulele voastre nervoase mor pe masura ce imbatraniti. Cercetarile au aratat ca persoanele angajate in diverse activitati raman mult mai probabil stimulate atat mental, cat si fizic, si, ca urmare, se bucura de o buna calitate a vietii. Fiti deschisi catre noi oportunitati de a invata.


* Ramaneti activi din punct de vedere fizic. Daca sunteti niste sedentari de 60-70-80 de ani, va veti folosi de jumatatea din vigoarea fizica doar pentru a face un dus, dar puteti evita acest lucru facand exercitii fizice regulate. De fapt, exercitiile fizice reprezinta, probabil, cel mai important lucru pe care puteti sa il faceti pentru a imbatrani sanatos. Conditia fizica va va permite sa va adaptati mai bine la viata de zi cu zi, sa traiti mai mult si sa fiti mai puternici chiar in fata unor probleme de sanatate sau in lupta cu proastele obiceiuri. Nu este nevoie sa va inscrieti intr-un club sportiv local pentru a va mentine conditia fizica. Cautati oportunitati zilnice pentru a putea fi activi din punct de vedere fizic: mersul pe jos, inotul, ciclismul va vor ajuta sa va mentineti in forma. 


* Mancati sanatos. Incluzand din belsug fructele, legumele, cerealele integrale in dieta voastra zilnica nu este numai bine pentru voi, dar acest lucru va va prelungi viata. Acelasi efect il va avea si limitarea grasimilor saturate, a colesterolului, zaharului si sodiului. O dieta pentru o imbatranire cu succes va include si apa din belsug.


* Eliminati obiceiurile daunatoare. Nu puteti elimina orice risc din viata voastra, dar puteti avea controlul asupra unor lucruri care va sunt daunatoare. Daca va doriti o viata lunga si sanatoasa, evitati in special excesul de alcool si nicotina in orice forma, inclusiv fumatul pasiv, mestecarea tutunului sau pipa. 


* Fiti atenti la atitudini. Sunteti ceea ce ganditi. De-a lungul vietii, este important sa va concentrati asupra lucrurilor importante si sa nu dati atentie celor care nu sunt cu adevarat insemnate. Dezvoltarea capacitatii de a traversa greutatile si simtul umorului sunt unelte care va pot ajuta sa invingeti dificultatile. Grijile inutile va consuma vitalitatea si energia. 


* Hraniti-va spiritul. Pastrati-va credinta! Indiferent care va este sursa de inspiratie, este important sa va definiti si sa practicati spiritualitatea.. Cercetarile arata ca persoanele care se bazeaza pe credinta in Divinitate si pe rugaciune au reusit cu mai multa usurinta sa treaca prin perioadele grele ale vietii, iar oamenii pe care ii veti cunoaste in comunitatea religioasa va vor sustine cu siguranta. 


* Pastrati legatura cu comunitatea. A face parte dintr-o retea sociala de prieteni si familie reprezinta unul dintre pilonii de baza ai longevitatii. Persoanele cu varsta de 75 de ani sau mai mult care traiesc singure au o rata a mortalitatii dubla sau mai mare fata de cei care au familie si prieteni. Puteti ramane conectat, de asemenea, si prin activitati de voluntariat sau prin alaturarea la un grup de suport. Mentineti relatii cu prieteni mai tineri. Prietenii tineri ofera entuziasmul, adultii in varsta ofera intelepciunea. 


* Planificati din timp. Orice ati face, veti imbatrani. Dar puteti influenta desfasurarea acestui proces. Ganditi-va la mijloacele financiare, la viitoarele aranjamente de locuit sau la cum i-ati putea ajuta pe cei dragi voua. Asigurati-va ca v-ati definit ceea ce este important pentru voi acum, si ceea ce va deveni mai critic pe masura ce imbatraniti. Nu trebuie neaparat sa fiti bogati pentru a fi fericiti, dar incercati sa aveti un buget pentru niste activitati si un stil de viata pe care le pretuiti. 

Bineinteles, este important sa fiti siguri ca aveti resurse financiare suficiente, dar trebuie, de asemenea, sa va ganditi si cum sa va petreceti timpul si cu cine, ce fel de viata doriti sa aveti si ce fel de persoana doriti sa fiti. Dupa cum stiti, nu veti trece brusc la o varsta inaintata; va fi, pur si simplu, o prelungire a ceea ce sunteti acum, a ceea ce se intampla pe parcurs si a oricaror schimbari pe care le faceti pentru a va imbaunatati viata. In orice caz, tineti minte ca anii batranetii pot fi cei mai bogati ani ai vietii voastre, daca doriti sa fie asa. Alegerea, in cea mai mare parte va apartine.

Succes !



   

5 comentarii:

  1. Am auzit astazi un comentariu interesant:
    - in timp ce in "vest" oamenii incep sa traiasca in momentul cand ies la pensie, la "noi" acest moment este echivalentul "decesului".
    De ce oare ???

    RăspundețiȘtergere
  2. "...prietenii stiu de ce!" Dar decat prieteni gen Base',Bocu et comp, mai bine lipsa! Dar Cristi, mai este si vorba ceea: nu mor caii, cand vor cainii...

    RăspundețiȘtergere
  3. OK - sa le facem in ciuda,sa imbatranim "frumos" si "sanatos".

    RăspundețiȘtergere
  4. Procesul de imbatranire este inevitabil si de aceea cred ca conteaza felul in care imbatranim...o atitudine pozitiva pe langa cele mentionate mai sus ajuta ca aceasta ultima etapa a vietii sa fie una frumoasa, demna si o pilda de intelepciune nu numai pentru siesi dar si pentru cei care acum escaladeaza muntele vietii si se afla undeva pe la inceputul ascensiunii...

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, Vioryny, depinde in principal de noi, care suntem actorii acestui spectacol numit viata, si intr-o mai mica masura si de cei care ne urmaresc sau ne sunt alaturi, prin preajma.

    RăspundețiȘtergere