miercuri, 24 noiembrie 2010

Trei strategii ca sa stopezi imbatranirea (I)

Imbatranim, asa cum se intampla cu orice fiinta vie. Face parte din planul cosmic. Imbatranirea este universala, asa cum e si moartea. Dar nu si ritmul in care imbatranim sau  durata vietii individuale a fiecaruia dintre noi, pe care le putem influenta, acum, mai mult decat au visat vreodata stramosii nostri.

Explozia cercetarii in domeniul imbatranirii si al bolilor legate de aceasta ne aduce brusc perspective uluitoare. Noile descoperiri sunt suficiente pentru a ne lasa fara grai pe masura ce se intra pe un teritoriu neexplorat pana acum, fiind martori tot mai apropiati ai misterelor capitale privind viata si moartea.

Deloc surprinzator, secretele imbatranirii se afla in biologia moleculara a celulelor individuale. Dintre mai multe teorii general admise privind imbatranirea, una dintre ele s-a impus ca fiind cea mai convingatoare si mai bine sustinuta de dovezi impresionante. A fost denumita teoria radicalilor liberi in imbatranire si consta in urmatoarele: imbatranirea apare atunci cand celulele sunt permanent deteriorate de atacurile continue ale unor particule chimice numite radicali liberi. Pur si simplu, deteriorarea celulara se acumuleaza de-a lungul anilor, pana cand totalitatea distrugerilor ajunge intr-un punct de unde nu mai exista intoarcere - bolile multiple de la sfarsitul vietii si, in cele din urma, moartea.

Intr-adevar, teoria radicalilor liberi este atat de cuprinzatoare, incat include practic orice boala care apare pe masura inaintarii in varsta. Prin urmare, asta face ca imbatranirea sa fie principala si singura boala de care ar trebui sa ne temem cei mai multi dintre noi.

In viziunea expertilor acestui fenomen, bolile degenerative, cum ar fi cancerul, bolile de inima, artrita, Alzheimer nu sunt entitati separate si deosebite intre ele. Sunt mai curand forme diferite de expresie, influentate de zestrea genetica si de mediu, ale procesului de imbatranire cauzat de radicalii liberi, proces care isi arata astfel efectele. Astfel, se estimeaza ca 80 pana la 90% dintre bolile degenerative implica activitatea radicalilor liberi. Perceperea lor separata este ca si cum am lua o aspirina pentru scaderea febrei  provocate de o infectie, in locul administrarii unui antibiotic care sa omoare bacteria. E lipsit de sens.

Dar ce sunt, de fapt, radicalii liberi? Din punct de vedere chimic, radicalii liberi sunt pur si simplu niste molecule carora le lipseste un electron si care incearca cu disperare sa smulga unul din orice alta molecula. Astfel devin niste teroristi moleculari, care invadeaza proteina, grasimile si ADN-ul genetic al celulelor, desfigurandu-le si oxidandu-le. In timp, stricaciunile provocate de radicalii liberi avanseaza, lasand organismul imbatranit si bolnav. Intr-un fel, s-a spus ca, pe masura ce inaintam in varsta, ne asemanam din punct de vedere chimic cu o bucata de carne care a fost lasata prea mult timp afara si la soare.

Acesti adevarati agenti ai imbatranirii isi au originea atat in interiorul propriului organism, cat si in afara lui. Pe scurt, suntem bombardati tot timpul, dinauntru si din afara, de acesti radicali liberi, care au rol de conservare a vietii, dar simultan o pot distruge cand scapa de sub control. N-m putea supravietui fara ei, dar, atunci cand ii apuca nebunia si isi desfasoara fortele in organism, ne imbatranesc inainte de vreme si ne ucid prea curand.

Din fericirte, corpul nostru nu cedeaza asa usor atacurilor acestor radicali liberi. El da nastere unui arsenal de aparare, compus din enzime si alte produse chimice numite antioxidanti. Daca radicalii liberi sunt raufacatorii care actioneaza impotriva corpului, antioxidantii reprezinta forta sa politieneasca. Ei sunt proiectati din punct de vedere chimic sa anihileze radicalii liberi distructivi; ei actioneaza impiedicand formarea acestora, nimicindu-i si reparand stricaciunile, ceea ce reprezinta un proces formidabil si omniprezent in organism.

In mod evident, de vreme ce antioxidantii pot bloca, intrerupe sau repara atacurile radicalilor liberi care conduc la imbatranire, ni s-ar parea firesc sa avem cat mai multi in celulele noastre. Ceea ce ne trebuie, de fapt, este un echilibru delicat - suficienti antioxidanti, care sa tina sub un control sever radicalii liberi, astfel incat acestia sa nu poata napadi corpul, devastandu-l. In mare masura, imbatranirea poate fi catalogata ca un dezechilibru, tradus printr-o deficienta globala de antioxidanti - pe fondul unui mediu, atat intern, cat si extern, bogat in radicali liberi.

Exista insa trei modalitati majore de a ne asigura arsenalul necesar de antioxidanti antiimbatranire :

* Prima modalitate evidenta de aparare este sa mancam multi antioxidanti, sa alimentam fluxul sangvin si, prin el, celulele cu neutralizatori ai radicalilor liberi. In categoria aceasta sunt inclusi cei trei anitioxidanti puternici - vitamina E, betacarotenul si  vitamina C - , precum si alti antioxidanti exotici din suplimentele alimentare, plante si alimente, precum usturoiul, broccoli, ceaiul si rosiile.

* In al doilea rand, putem si trebuie sa evitam alimentele usor  oxidabile - alterate chimic de oxigenul omniprezent, care determina generarea radicalilor liberi in interiorul celulelor, distrugandu-le. Principalele exemple sunt uleiul de porumb sau sofran, margarina si praful de oua, care se pun in multe produse alimentare.

* O a treia strategie este aceea de a ingera suplimente alimentare, plante medicinale, vitamine si alti constituenti alimentari, care stimuleaza indirect enzimele sa revitalizeze sistemele de detoxifiere a organismului care ucid radicalii liberi.

Hranindu-va celulele cu antioxidanti, le furnizati un puternic elixir al tineretii.


                                                      - va urma -

Sursa : Cum sa oprim imbatranirea, de Jean Carper,
             Editura Curtea Veche, 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu