duminică, 14 noiembrie 2010

Limpezire, pentru mine si pentru altii...

Am fost intrebat de un amic, caruia ii trimisesem link-ul acestui blog - cu speranta ca ma va consilia prieteneste pe parcurs, daca si unde gresesc cu ceva, si mai ales cum sa repar - , ce mi-a venit, dom'le, sa abordez tocmai o tematica atat de "cenusie", precum problematica varstelor, fenomenul imbatranirii, remedii anti-ageing, etc, etc. (In paranteza fie spus, si toamna e cenusie, dar ce frumoasa ne pare, dovada peremptorie fiind chiar cea pe care o traim in aceste zile).

N-am stiut sa-i raspund amicului pe moment decat un "asa mi-a venit!", dar apoi m-am uitat din nou prin mine insumi, in sufletul meu, in cautarea resorturilor intime si adevarate ale acestui demers.

Psihologic vorbind, la baza actiunilor majoritatii oamenilor se afla doua dintre cele mai puternice mobiluri: frica sau teama si dorinta de castig. Teama de a nu pierde ceva este un resort psihic chiar mai puternic decat dorinta de a castiga.

Acum cativa ani, cand ma apropiam in viteza de momentul psihologic al schimbarii unui nou prefix in varsta mea, am simtit brusc un simptom de spaima, materializat aproape inconstient in cautarea prin diverse izvoare livresti a unor informatii care sa ma familiarizeze cu ce avea sa mi se intample.  In librarii cautam carti care abordau astfel de problematici, pe net la fel, le achizitionam si le citeam, unele mai pe indelete, altele mai in diagonala.

Iata, insa, ca acum, cand chiar am pasit bine pe 60+ in rabojul personal, am simtit nevoia sa reiau si sa sistematizez, in primul rand pentru mine, dar la fel de bine si pentru alti doritori interesati, maldarul de informatii, concluzii si comentarii adunate - multe dintre ele contradictorii, ca insasi problematica in sine - , despre fenomenul trecerii de la o varsta la alta, al imbatranirii inexorabile a organismului uman, dar si despre sansele si posibilitatile reale ca acest proces sa se deruleze lent, frumos chiar sau - ideal - intr-un mod sanatos.

Asta imi doresc sa fie acest blog in continuare si pe tine, drag prieten, te rog sa-mi fii aproape!

Un comentariu:

  1. Amicul crede ca "tematica" este cenusie sau vederea lui "a slabit" ?
    Este bine sa fim realisti si sa traim cu speranta... sa traim FRUMOS.

    RăspundețiȘtergere