sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Ce varsta avem ?


La intrebarea din titlu raspundem spontan, dandu-ne varsta cronologica, adica cea inscrisa in cartea de identitate. Totusi, nu suntem egali in fata timpului, iar doua persoane de 60 de ani nu au aceeasi varsta decat dintr-un punct de vedere contabil. Cercetatorii in domeniu considera ca indivizii nu au doar una, ci trei varste diferite: varsta biologica, varsta sociala si varsta psihologica. 

Varsta biologica este starea fizica si fiziologica a organismului si componentelor sale. Fiecare organ sufera modificari care-l fac mai putin performant de-a lungul vietii; iar capacitatea lui de autoreglare devine mai putin eficienta. Organele sufera ceea ce se cheama o imbatranire primara sau proces innascut de maturizare.  Nu toate organele si nu toti indivizii par sa imbatraneasca la fel. La unii, imbatranirea primara se va exprima printr-o degradare prematura
a sistemului cardiovascular, la altii, printr-o imbatranire cerebrala prematura sau prin declinul functional al altor organe.

Varsta sociala se refera la rolul, la statutul si obiceiurile persoanei in raport cu ceilalti membri ai societatii. Aceasta varsta este puternic determinata de cultura si istoria unei tari. Tranzitia de la un statut social la altul poate fi marcata uneori de asa-numite ritualuri de tranzitie statutara. In societatile industriale, cum este si a noastra, ritualul petrecerii de iesire la pensie este un obicei puternic ancorat, semnificand trecerea individului de la categoria celor activi sau a salariatilor la cea a pensionarilor, a "inactivilor" sau a varstei a treia. In timp ce dreptul la pensie este un castig istoric fundamental, se pare ca trairea acestei tranzitii este variabila de la un individ la altul. Unii o considera o veritabila moarte sociala, o inlaturare insotita de un sentiment de inutilitate sociala. Varsta sociala este deci legata de rolul si statutul pe care comuniatea ni le atribuie si ni le recunoaste. Ii revine fiecarui individ in parte misiunea de a se pregati pentru acest moment cum stie mai bine, pentru a evita dificultatile psihologice cauzate de frustrantul sentiment al inutilitatii sociale.

Varsta psihologica, se refera la competentele mentale pe care persoana le poate mobiliza ca raspuns la schimbarea mediului. Ea include capacitatile mnezice (memoria), capacitatile intelectuale (inteligenta) si motivatiile de a actiona. O buna mentinere a acestor activitati permite o mai mare stima de sine si conservarea unui nivel inalt de autonomie si control.


Masurati-va singuri varsta functionala sau biologica !

Numeroase teste pot fi utilizate pentru masurarea varstei biologice. Conform principiilor unui test, dupa ce ai executat proba, iti poti masura performanta cu cea medie a grupei de varsta din care faci parte. Daca performanta ta este mai buna, inseamna ca, pentru testul considerat, varsta biologica este mai mica decat varsta cronologica, din buletin. Iata, cu titlu de exemplu, trei teste:

Testul elasticitatii pielii
Prindeti-va pielea de pe dosul mainii timp de 5 secunde intre degetul mare si aratator, apoi masurati timpul necesar disparitiei complete a pliului.

Rezultate medii :
- pana la 45-50 de ani : 5 secunde;
- la 60 de ani : 10-15 secunde;
- la 70 de ani : 35-55 de secunde.  

* Testul riglei
O rigla din lemn lunga de 50 de centimetri este tinuta de extremitatea superioara de o alta persoana, la nivelul gradatiei 0. Plasati-va aratatorul si degetul mare de la mana dreapta la o distanta de 8-10 centimetri de o parte si de alta a riglei, la nivelul gradatiei 50. Atunci cand persoana lasa sa cada rigla fara sa va avertizeze, trebuie sa o prindeti cat mai repede posibil. Scorul este dat de gradatia la nivelul careia reusiti sa opriti rigla. Faceti testul de trei ori si calculati-va performanta in centimetri.

Rezultate medii :
- la 25 de ani : 28 de centimetri ;
- la 60 de ani : 15 centimetri.

*  Testul echilibrului static
Este vorba despre cel mai bun test propus. Cu picioarele goale, pozitionati-va pe un plan dur, tinand calcaiele lipite. Inchideti ochii si ridicati un picior la circa 15 centimetri de sol, indoind genunchiul la 45 de grade. Performanta este reprezentata de perioada cat reusiti sa va mentineti echilibrul. Efectuati testul de trei ori si masurati-va performanta prin timpul mediu obtinut.

Rezultate medii :
- la 20 de ani : 30 de secunde ;
- la 40 de ani : 15 secunde ;
- la 60 de ani : 7 secunde;
- la 70 de ani ; 4 secunde.

Bucurati-va de varsta voastra !

Sursa : Roger Fontaine, Psihologia imbatranirii
              Editura Polirom - 2008 

2 comentarii:

  1. Foarte interesant -incep sa constientizez ca TIMPUL isi face bine de tot job-ul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aflaţi nivelul dvs. TrūAge cu acest scaner dovedit ştiiţific.
    Scanerul TrūAge este un dispozitiv patentat dezvoltat pentru a determina cantitatea de AGE-uri din pielea dvs. Scanerul TrūAge a fost validat printr-o serie de teste asupra persoanelor sănătoase. Participanţii au făcut într-o primă fază, o analiză a AGE-urilor - cantitate măsurată în sânge, apoi o scanare a pielii efectuată cu Scanerul TrūAge. Rezultatele au indicat faptul că scanerul TrūAge măsoară nivelurile AGE cu o exactitate a analizelor de sânge. Aceste rezultate au fost validate şi publicate în reviste de specialitate. Scanerul TrūAge efectuează o scanare rapidă, nedureroasă a braţului, care poate oferi informaţii corecte în mai puţin de 20 de secunde.
    Scanerul TrūAge oferă o scanare rapidă, fără dureri, a brațului, care pot oferi informații corecte în mai puțin de trei minute.
    Detalii pe acest site: http://sucul-noni.ro/aflati-nivelul-dvs-truage.php

    RăspundețiȘtergere