luni, 21 februarie 2011

Otravurile mentale va distrug sanatatea si grabesc imbatranirea - O posibila cura mentala (II)






Am scris in finalul articolului anterior ca Dr. Victor Pauchet ne propune in cartea sa Toamna vietii o cura mentala in patru acte, menita sa ajute sa ne reeducam sensibilitatea si sa ne organizam mai bine viata mentala. Iata ce recomanda medicul francez:
1. Programul matinal : In fiecare dimineata, dupa ce v-ati facut toaleta si exercitiile fizice, consacrati-va cinci minute pentru a va organiza ziua. Redactati o lista cu tot ceea ce aveti de facut, puneti obligatiile in ordinea importantei si urgentei, organizati-va activitatea astfel incat sa economisiti cat mai mult timp si energie. Veti evita astfel eforturile inutile, nelamuririle, agitatia si enervarea de orice fel. Pentru a nu va incarca memoria inutil, ideal ar fi sa scrieti programul pe o hartie, pe care o veti consulta dupa terminarea fiecarui punct din program.

2. Controlul de seara : Nu este suficient sa ai un program rational, trebuie sa-l si executi si perfectionezi permanent, caci e putin probabil ca organizarea sa fie perfecta de la inceput. Controlul de seara va permite sa atingeti acest deziderat. In fiecare seara, inainte de a va baga in pat, faceti un efort si rememorati actiunile intreprinse si sentimentele traite in ziua care s-a scurs. Veti putea vedea daca v-ati folosit bine timpul, daca ati adoptat cele mai bune decizii sau atitudini ori unde ati gresit; veti putea recunoaste unele defectiuni sau fisuri in organizare ori care anume sentimente rosii, negre sau gri v-au amarat viata psihica; veti trage din aceasta analiza critica invataminte pentru ziua sau zilele urmatoare.

3. Optimismul constient : Antrenati-va zilnic sa fiti optimisti; impuneti-va sa fiti mai indulgenti cu cei din jur; minimizati intepaturile vietii, micile neplaceri si contradictii la adevaratele lor dimensiuni sau chiar la mai putin. Spuneti-va cu toata convingerea ca sunt "nimicuri", ca pentru toate maruntisurile plictisitoare ale unei zile, unei saptamani, nu merita sa-ti faci "nici o picatura de sange rau". Repetati-va ca marile suparari ale vietii, doliul, boala, ruina totala sau chiar dezonoarea nu sunt decat circumstante adverse care nu merita altceva decat un suras de compasiune si un minut de atentie. 

Evitati compania celor care au ganduri negre. Ocoliti conversatiile pesimiste, denigratoare, incriminatorii, calomnia, barfa, sarcasmul. Spuneti-va mereu ca "a critica este usor, dar sa o faci cu diplomatie este o arta". Nu suspectati fara un motiv plauzibil, intemeiat, capacitatea, cinstea, increderea semenilor vostri, a superiorilor sau a subordonatilor.

Traiti in atmosfera pura si revigoranta a sentimentelor bleu, asemenea culorii cerului, care ridica sufletul catre calmul infinitului; in atmosfera sentimentelor verzi, linistitoare, odihnitoare, simbol al sperantei; in atmosfera sentimentelor albe si roz , emblema puritatii, tineretii, veseliei; in atmosfera sentimentelor aurii, care aduna intregile aspiratii luminoase, ce incalzesc si stralucesc, care inmanuncheaza toate tendintele generoase, toata bogatia mentala a acestui simplu cuvant: bunatate. Starea de bine pe care o veti avea, starea de euforie in care va veti gasi va vor recompensa din plinpentru eforturile de atentie si vointa pe care le-ati facut.

4. Autosugestia constienta : Este bine, este chiar necesar sa va sustineti in efortul pentru a va reeduca mental si sentimental, prin autosugestii repetate. Sunt convins ca stiti ce este autosugestia constienta. Aceasta isi va gasi in cura de dezintoxicare mentala aplicarea cea mai eficienta, iar in aceasta privinta nu exista contraindicatii; nu exista nici necesitatea consultarii prealabile a unui medic, ca in cazul aplicatiilor terapeutice asupra fizicului. Este vorba doar de o consolidare si facilitare a progreselor pe care le faceti, pentru a obtine optimismul si echilibrul afectiv cautat. Repetati-va de mai multe ori pe zi formule de intarire, de consolidare a sentimentelor pe care le urmariti, de genul: "sunt calm; sunt echilibrat; sunt stapan pe mine insumi/insami; am mereu aceeasi dispozitie optimista; depasesc cu usurinta orice obstacol; viata e frumoasa; cu fiecare zi reusesc sa-mi domin mai bine emotivitatea; am parte de o minunata seninatate; etc...".



Confirmati si intariti puterea sugestiva a cuvintelor prin atitudini confome ideilor exprimate; de cand va treziti, zambiti vietii si oamenilor; stati  drept; priviti-va interlocutorii in ochi, fara timiditate sau aroganta, pur si simplu cu siguranta si sinceritate. Porniti la orice drum plin de energie, cu o atitudine entuziasta, tinereasca si naturala, chiar si atunci cand sunteti obositi. 





Iata asadar, dragi prieteni, mijloacele pe care ar trebui sa le folositi pentru a evita ca otrava mentala sa va compromita sanatatea fizica. Este de prisos, nu-i asa, sa subliniez ca beneficiile acestei cure vor fi duble: nu doar corpul va avea de castigat prin oranduirea gandurilor si sentimentelor, dar si - in primul rand - viata voastra mentala. Pastrarea tineretii nu se manifesta mai putin prin prospetimea mentala, dacat prin vigoarea fizica. Chiar daca organismul fizic nu ar cunoaste nici o imbunatatire prin reeducarea intelectuala si pasionala, nu ar trebui sa renuntam la acest efort de transformare pentru a scapa de batranete, si mai ales de batranetea cea mai penibila si dureroasa: batranetea inimii si a spiritului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu