Un neasteptat protector al inimii. O cantitate corespunzatoare de acid folic in sange poate inlatura pentru o lunga perioada de timp vulnerabilitatea la boli cardiovasculare. Motivul: nivelurile ridicate ale unei proteine din sange, homocisteina, sunt considerate astazi factor de risc major pentru bolile de inima - la fel de semnificativ precum colesterolul sau poate chiar mai periculos decat acesta. Nivelul ridicat de homocisteina din sange tripleaza riscul imbolnavirilor de inima.
Combatant impotriva cancerului. Acidul folic poate bloca si poate remedia efectele cancerului, chiar si dupa ce prezenta celulelor premaligne este evidenta. Celulele-tinta, de pilda in cancerul de plamani sau de col, pot dezvolta o deficienta "localizata" de acid folic, care nu afecteaza intregul organism si este nedetectabila prin analizele obisnuite de sange. Aceasta determina vulnerabilitatea la instalarea cancerului in tesuturile deficitare.
Acidul folic va poate scapa de cancerul de colon, mai ales inainte de 60 de ani. Intr-un studiu asupra a 16.000 de femei si 9.500 de barbati - citat de Jean Carper in cartea sa Cum sa oprim imbatranirea - cercetatorii de la Harvard au descoperit ca persoanele care luau dozele cele mai mari de acid folic aveau cea mai mica frecventa de polipi (excrescenta precanceroase) in colon. Femeile care luau circa 700 de micrograme zilnic au redus la doua treimi riscul de a face polipi, fata de cele care luau sub 200 de micrograme. Cele care luau suplimente o duceau cel mai bine. Concluzia: acidul folic ajuta la stoparea procesului care activeaza genele cancerului.
Salvatorul facultatilor mintale. Acidul folic va poate ajuta sa vi le pastrati pe masura ce imbatraniti. Simptomele psihiatrice, inclusiv pierderea memoriei, depresia si dementa, sunt mult mai frecvente mai ales la persoanele in varsta, care au un nivel scazut de acid folic, asa cum reiese din mai multe studii, spune dr.E.H.Reynolds de la King's College School of Medicine and Dentristry din Londra. El citeaza un studiu in care pacientii in varsta, cu tulburari mintale, in special dementa, prezentau o probabilitate de trei ori mai mare de a avea un nivel scazut de acid folic decat altii de aceeasi varsta. Chiar si oamenii sanatosi, dar cu un consum scazut de acid folic, inregistrau un nivel mai coborat al gandirii abstracte si al memoriei. Depresia a fost ameliorata prin 400 de micrograme luate zilnic.
Tinerii pot suferi si ei de o astfel de deficienta. Intr-un studiu german facut la Universitatea din Giessen, nivelul scazut de acid folic din dieta tinerilor se traducea printr-o instabilitate emotionala, concentrare slaba, o mai mare introvertire si lipsa de incredere in sine. Toate aceste stari s-au imbunatatit spectaculos atunci cand persoanele in cauza au luat cantitatea potrivita de acid folic timp de opt saptamani. Dozele moderate, care se gasesc in pastilele de multivitamine, au reusit aceasta schimbare.
Unul din motivele pentru care acidul folic are efect benefic asupra creierului ar putea fi abilitatea lui de a ajuta la scaderea nivelului de homocisteina, o cunoscuta neurotoxina ce determina celulele cerebrale sa se autodistruga.
Cat? 400 de micrograme (=0,4 miligrame) de acid folic pe zi pot elimina pericolul homocisteinei si amenintarile cancerului si chiar pot corecta deficientele ce conduc la tulburari psihice. Aceasta doza poate fi gasita de obicei intr-o pastila de multivitamine. Dar, pentru o asigurare suplimentara, mai ales daca aveti un nivel ridicat de homocisteina sau o boala de inima, unii experti recomanda 1.000 pana la 5.000 micrograme de suplimente de acid folic pe zi pentru a controla aceasta proteina.
Dar hrana? Alimente ca fasolea uscata, spanacul, anumite varietati de nap sau varza furajera, precum si fructele citrice contin doze suficient de mari de acid folic. Cu toate acestea, in general, organismul absoarbe si utilizeaza cel mult 50% din acidul folic din hrana, asa ca, desi consumul unor astfel de alimente ajuta in lupta impotriva imbatranirii, nu este la fel de eficient in reducerea homocisteinei ca administrarea de suplimente.
Cat inseamna prea mult? Doze de 5.000 pana la 10.000 de micrograme zilnic nu au determinat efecte secundare demne de luat in seama. Dozele foarte mari ar putea masca simptomele deficientei de B12 si cele de anemie pernicioasa, daca nu se efectueaza analize de diagnostic potrivite. Daca aveti vreun motiv sa suspectati prezenta unei asemenea stari, verificati acest lucru inainte de a lua mai mult de 1.000 de micrograme de acid folic pe zi.
Atentionare : Daca folositi antibiotice pentru perioade mai lungi de timp sau luati frecvent antiacizi in timpul meselor, capacitatea de a absorbi acidul folic scade semnificativ - indiferent de varsta.
am vrut sa citesc despre menopauza, dar am nevoie de ajutor, ai articole despre?
RăspundețiȘtergeremultumesc,Anca
Un articol special, dedicat acestei probleme n-am scris (inca, dar e o idee, multumesc pentru sugestie!); am abordat sporadic in articolele despre dragoste si erotism aspecte tinand atat de meno- cat si de andropauza.
RăspundețiȘtergere