miercuri, 2 martie 2011

Si vitamina B6 este esentiala in lupta impotriva imbatranirii (III)


Cercetari efectuate la Universitatea Tufts din SUA atesta ca, daca nu aveti suficienta vitamina B6, sunteti mai vulnerabili la semnele clasice ale imbatranirii - in principal, un sistem imunitar defectuos, declinul starii mintale, o sanatate subreda a inimii, diferite boli infectioase si, posibil, cancer. De exemplu, o deficienta de vitamina B6 conduce la reducerea producerii unor anticorpi care sustin sistemul imunitar ce lupta impotriva bolilor. Si mai grav este ca persoanele in varsta au nevoie de un plus de 20% de vitamina B6 fata de cele tinere. Dupa 40 de ani, aceasta vitamina incepe sa lipseasca din organism, in special din cauza unei absorbtii mai putin eficiente.

Asadar, principalele beneficii ale administrarii de vitamina B6 sunt urmatoarele:

* Sustinerea functionarii sistemului imunitar. Nivelul scazut de vitamina B6 extermina razboinicii sistemului imunitar; procentul de limfocite coboara semnificativ; productia de interleukina-2, substanta care incurajeaza dezvoltarea celulelor T - esentiale pentru sistemul imunitar -, se diminueaza. Dar cercetatorii de la Universitatea Tufts au reusit refacerea completa, la nivelul normalului, a acestor functiuni, dandu-le persoanelor in varsta suplimente zilnice de B6 timp de trei saptamani. Doza eficienta: 1,9 mg pe zi pentru femei si 2,88 mg pentru barbati.

* Salvarea vaselor de sange. B6 este un element important in lupta impotriva homocisteinei, nou-descoperitul distrugator al vaselor de sange. B6 reprezinta a doua linie de aparare. Acidul folic - despre care am vorbit intr-un articol anterior - influenteaza o enzima care descompune homocisteina. Insa e nevoie si de B6 pentru a ajuta o alta enzima, care distruge si ea aceasta proteina. Studiile dovedesc fara putinta de tagada ca, fara suficienta vitamina B6 in sange, homocisteina poate prolifera, deteriorand arterele si provocand atacuri de cord sau accidente vasculare. Exista dovezi ca B6 impiedica si coagularea periculoasa a sangelui.

* Imbunatatirea functionarii creierului. Intr-un studiu olandez s-a demonstrat ca 20 mg de B6 pe zi, luate timp de trei luni, au imbunatatit memoria pe termen lung in cazul unor persoane de peste 70 de ani. Cercetatorii au dedus de aici ca o cantitate adecvata de B6 poate intarzia declinul memoriei cauzat de imbatranire.

* Cat ? Pastilele obisnuite de multivitamine contin 3 mg de B6, o cantitate suficienta pentru corectarea deficientelor si sustinerea imunitatii. Suplimentele de 10 pana la 50 mg luate zilnic pot fi suficiente pentru reducerea homocisteinei, asa cum arata diferite studii.


* Dar hrana ? Alimente bogate in B6 sunt scoicile, cerealele integrale, nucile, soia, bananele, cartofii dulci, prunele.

* Cat inseamna prea mult ? Cel mai sigur e sa nu depasesti 50 mg de B6 pe zi. Dozele mari, in special pe termen lung, pot determina simptome neurologice. Dozele cuprinse intre 500 si 1000 mg zilnic au avut efecte toxice asupra sistemului nervos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu