Imaginati-va ca ar exista organizate grupuri de batrani sau, ma rog, persoane mai varstnice, sub conducerea unor psihoterapeuti aproximativ de aceeasi generatie (in genul grupurilor de femei gravide sau al femeilor care nasc pentru prima oara ori al altor grupuri cu probleme specifice), unde, in cadrul unor discutii interactive, un grup intreg se straduieste sa se inteleaga pe sine, sa-i inteleaga pe altii si sa se ajute reciproc. Ar putea fi ceva ce ar insemna o mare usurare pentru multi varstnici.
Intr-un astfel de grup vii cu regularitate in contact cu altii si ai posibilitatea de a discuta intr-un cadru interuman binevoitor cu semeni care cauta si ei intelegere. Membrii grupului se corecteaza unii pe altii, atunci cand e necesar, isi atrag reciproc atentia asupra atitudinilor gresite, pozitiilor si asteptarilor sau modurilor de comportare deplasate. Oglinditi astfel fara malitiozitate de catre altii, ei se pot cunoaste mai bine si pot afla ce impresie fac altora, ce ii atrage pe unii la ei sau ce ii deranjeaza ori ce li se pare de neinteles. Conducatorului de grup i-ar reveni cu precadere misiunea de a controla si de a interveni in cazul aparitiei unor eventuale afecte care ar putea periclita sensul actiunii grupului, de a avea grija ca discutiile sa nu se banalizeze si sa se transforme intr-o simpla palavrageala consumatoare de timp cu orice pret. Poate ca aceste grupuri chiar ar reusi sa elaboreze noi puncte de vedere privind problemele speciale ale batranetii, din care sa poata fi trase importante concluzii profilactice sau chiar sociale. Exista si alte activitati care ar putea fi initiate in asemenea grupuri, cum ar fi interpretarea si dezbaterea in comun a viselor, meditatia in grup, pictura, cenaclul literar, etc.
Ideea unor asemenea grupuri are la baza constatarea venita din zona psihoterapiei de grup si a grupurilor de autoexperimentare, conform careia intrunirea in astfel de asocieri ale persoanelor cu destine si probleme similare poate fi extrem de utila. Intrucat un asemenea grup aduna la un loc oameni cu probleme, simptome, inhibitii sau griji similare, in scurt timp acestia nu se vor mai jena unii de altii, asa cum s-ar intampla in fata altor oameni care nu cunosc asemenea probleme. Cu aceste prilejuri pot fi scoase la iveala lucruri pe care altminteri nimeni nu le-ar fi trait si aflat. Astfel, comunitatea de destin si disponibilitatea de deschidere pot insemna atat un autoajutor, cat si un sprijin strain tintit, util si concludent, cum nu poate veni decat din partea unor oameni care vorbesc din experiente in esenta similare.
Ideea ca organizarea unor astfel de grupuri are iz de science fiction, cel putin in tara noastra, vine din aprecierea psihoterapeutului german Wolfgang Kleespies (coautor al cartii Arta de a te pregati pentru varsta a treia ), conform caruia chiar si in Germania statul refuza implicarea si, din motive financiare, se retrage tot mai mult din zona sarcinilor sociale. Psihologul german considera ca ar trebui create tot mai multe organizatii si locuri la care sa poata apela persoanele mai in varsta si batrane, tot asa cum, comparativ, tinerii se adreseaza Oficiului de plasament si punctelor de consiliere profesionala (din Germania, evident), care, in functie de necesitatile, posibilitatile, interesele si talentele respectivilor, ii sfatuiesc ce, unde si cum pot sa-si satisfaca inclinatiile.
Sunt, oare, procesele fizice ale batranetii declansatorii unui regres afectiv-spiritual sau, dimpotriva, resemnarea afectiv-spirituala, lipsa de participare si dezinteresul sunt declansatorii sau, macar, acceleratorii proceselor fizice ale batranetii? Este o intrebare care ar trebui studiata mai atent. Experientele citate de Charlotte Buehler referitoare la o inviorare a batranetii in conditiile unei activitati pline de sens si ale unor interese vii pledeaza pentru cea de-a doua posibilitate. Nu este, in mod cert, o intamplare ca oamenii cu o activitate ce le aduce satisfactii realizeaza atat de des performante la batranete. Este ceea ce-i face sa ramana mai vioi, in timp ce pensionarii care s-au instalat intr-o tihna interioara imbatranesc mai devreme. Q.E.D.
Excepţional articol! E un vis mai vechi al meu, crearea unei astfel de comunităţi, în care să desfiinţez conceptele de "pensionar", "vârsta a treia", "limită de vârstă". Dar mai e mult până acolo. Deocamdată, ce am putut face, am făcut :)
RăspundețiȘtergereNe-am întâlnit oameni de toate vârstele în cadrul cursului de afaceri online. Cu timpul, cei care acum sunt încă studenţi, vor absolvi, comunitatea se va lărgi treptat, unii dintre noi, care au mai multe cunoştinţe de PC vor putea prelua o parte din sarcinile de administrare... În fine, sunt enorm de multe posibilităţi. Orice început este anevoios şi sunt multe, foarte multe obstacole de depăşit.
Dar am pus în mişcare primele rotiţe ale unei maşinării mari şi complicate, în care fiecare îşi va găsi locul.
Mulţumim Augustin pentru această viziunje a unei lumi extraordinare! Ea este fără îndoială o parte din LUMEA LUI AINIVAL!
O vom face să existe şi dincolo de blog, dincolo de litere, de calculator. Pentru că eu ştiu că se poate!
Scuze pentru lungime...
Şerban
Preocupările tale pentru rezolvarea problemelor specifice vârstei noastre îmi face atât de bine.
RăspundețiȘtergereMăcar ştiu că există şi alte persoane care doresc să îmbătrânească activ,pe care îi interesează ce se întămplă cu cei care îşi supun vărsta la control.Voi reveni cu plăcere în "casa" ta de câte ori voi simţi nevoia unei încurajări.
@banifarabani,
RăspundețiȘtergereMultumesc Serban pentru aprecieri. Si eu am un asemenea vis si sper ca, macar o particica din el, sa-l pun in aplicare, pentru ca am de gand sa fiu un exemplu personal de longevitate, asa cum ma straduiesc pe acest blog sa demonstrez ca se poate.
@glosalinda,
Multumesc, ma bucur sa gasesc ecou in oameni de calitatea ta! Exact pentru acest segment de oameni incerc sa-mi sublimez gandurile si preocuparile in insemnarile pe care fac aici.
Generoase idei. Ar trebui raspandite mai mult. Nu toti batranii sunt/au fost resemnati in Romania. Vremurile i-au calit si i-au mentinut cu sufletul si mintea tanara. Am scris pe blogul meu (istorioare bucurestene) povestile matusilor mele care nu s-au lasat invinse - cititi Printi si vopsitori, sau Tante Sanda sau despre victoria spiritului asupra materiei. Toate povestile sunt adevarate si toate sunt despre doamne la varsta a treia...
RăspundețiȘtergeremultumesc pentru vizita si aprecieri; o sa citesc cu interes articolele recomandate.
RăspundețiȘtergere