Cu siguranta ca luand vitaminele E si C - despre care am vorbit in articolele anterioare - va puteti feri de o imbatranire inutila. Dar inca nu ati incetinit la maxim imbatranirea, daca nu luati si beta caroten - din fructe si legume si/sau pastile. Beta carotenul, pigmentul portocaliu identificat mai intai in morcov cu un secol si jumatate in urma, are puteri antioxidante suplimentare, care intra in scena acolo unde alte vitamine si antioxidanti parasesc terenul.
Cum actioneaza beta carotenul impotriva imbatranirii ?
* Blocheaza cancerul. Un studiu de referinta intreprins la Universitatea Johns Hopkins-SUA a relevat ca persoanele cu un nivel scazut de beta caroten in sange erau de patru ori mai predispuse sa contracteze un tip mortal de cancer la plamani din cauza fumatului. Mai mult de o suta de studii efectuate arata ca probabilitatea ca persoanele cu un nivel ridicat de beta caroten in regimul alimentar si in sange sa se imbolnaveasca de diferite forme de cancer este redusa la jumatate, si e vorba mai ales de cancerul la plamani, dar si al cavitatii bucale, gatului, esofagului, laringelui, stomacului, sanului si vezicii urinare. O explicatie a cercetatorilor: beta carotenul blocheaza proliferarea celulelor canceroase.
Observatie : nu va puteti astepta ca beta carotenul sa va salveze rapid, mai ales dupa o lunga perioada de fumat. E nevoie de cel putin 12 ani de doze mari de beta caroten pentru a impiedica instalarea cancerului la plamani, spun autoritatile in materie.
* Previne atacurile de cord. Dovezile sunt convingatoare in ceea ce priveste actiunea beta carotenului de prevenire a bolilor cardio-vasculare, probabil prin impiedicarea obturarii arterelor. Iata cea mai importanta descoperire: un studiu facut la Harvard arata ca medicii barbati care au luat suplimente de betacaroten de 50 mg la doua zile, timp de 6 ani, au redus cu jumatate numarul de infarcte fatale, accidente vasculare si incidente legate de bolile de inima in general, fata de cei care au luat o pastila placebo.
* Previne accidentele vasculare. Se pare ca beta carotenul previne una din cele mai de temut consecinte ale imbatranirii - accidentul vascular. Potrivit unui studiu initiat la Harvard asupra a 90.000 de femei, cele care au mancat saptamanal cel putin cinci morcovi bogati in beta caroten au fost cu 68% mai putin predispuse la un accident vascular, decat femeile care au mancat morcovi o data pe luna sau mai putin. De asemenea, a manca mult spanac, bogat in beta caroten, poate reduce cu 40% riscul de accident vascular.
* Stimuleaza functionarea imunitatii. Potrivit unor teste facute la Universitatea din Arizona-SUA, suplimentele de betacaroten pot imbunatati intr-o mare masura alcatuirea celulelor sistemului imunitar. Intr-un studiu cuprinzand 60 de barbati si femei cu o varsta medie de 56 de ani s-a constatat ca aceia care au luat intre 30 si 60 mg de betacaroten in fiecare zi, timp de doua luni, au avut activate mai multe celule ucigase naturale, celule ajutatoare de tip T si limfocite. Aceste celule imunitare protejeaza organismul de cancer si de infectii virale sau bacteriene, spune directorul studiului, dr.Ronald R.Watson.
Dar hrana ? Puteti gasi o multime de beta caroten in fructe si legume , desi cel din suplimente este mai bine absorbit, asa cum demonstreaza testele Departamentului de Agricultura al SUA. Organismul poate absorbi destul de mult beta caroten si din legume, cum ar fi morcovii, cruzi sau fierti putin, cartofii dulci, spanacul, dovleacul fiert, sfecla, ardeiul gras rosu, salata verde, broccoli sau din fructe, precum caise proaspete sau uscate, grapfruit, mango, pepene.
Sunt necesare suplimentele? Daca vreti o asigurare in plus impotriva imbatranirii, multi cercetatori sunt in favoarea unui supliment zilnic de 10 pana la 15 mg de beta caroten. Luati-l in timpul meselor, deoarece anumite grasimi din alimente sunt necesare pentru absorbtia lui. Fara putina grasime, pastilele de betacaroten sunt irosite. De asemenea, un studiu facut la Spitalul General Massachusetts din Boston-SUA a descoperit ca, fragmentand cantitatea zilnica de betacaroten in trei doze luate in timpul meselor, a crescut concentratia de vitamina din sange de trei ori fata de cazul in care se administreaza o singura doza zilnica. Asigurati-va ca pe eticheta suplimentului scrie beta caroten, si nu doar vitamina A, care peste anumite limite poate fi toxica.
Cat inseamna prea mult ? Beta carotenul este considerat una dintre cele mai netoxice vitamine. Anumite studii efectuate in Italia, de exemplu, arata ca utilizarea zilnica a 90 mg de beta caroten nu determina aparitia nici unor semne importante de toxicitate. Cu toate acestea, dozele mari pot determina ingalbenirea pielii, fenomen ce dispare la diminuarea cantitatii de beta caroten administrate.
Atentionare : Nu confundati beta carotenul cu simpla vitamina A de tipul retinol, care provine din alimente de natura animala, cum ar fi ficatul, si care poate atinge niveluri toxice in propriul vostru ficat. Multe preparate de multivitamine contin cantitati mari de vitamina A de tipul retinol. Adultii nu trebuie sa ia mai mult de 5.000 pana la 10.000 UI pe zi, cu exceptia situatiei in care acest lucru este indicat de medic (1 mg = circa 1700 UI).
Tripla lovitura antioxidanta
Asadar, puteti obtine efecte contra imbatranirii din partea oricareia dintre cele trei substante antioxidante : vitamina E, vitamina C si beta carotenul. Fiecare detine o mare forta antioxidanta pentru a lupta impotriva deteriorarii organismului provocata de radicalii liberi. Insa toate impreuna sunt si mai impresionante. Motivul probabil : efectul antioxidant cumulat al celor trei este mult mai mare decat cel al unuia singur in ceea ce priveste intarzierea obturarii si deteriorarii constante a arterelor (ateroscleroza), prevenind astfel atacurile de cord si accidentele vasculare. Lucrurile par sa stea la fel si in cazul provocarii regresului si a disparitiei cancerului.
Concluzia : toate cele trei substante ale revolutiei antioxidante - beta carotenul, vitamina E si vitamina C - lupta mai bine impreuna impotriva imbatranirii decat una singura sau doua dintre ele.
Sursa : Cum sa oprim imbatranirea, de Jean Carper
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu