duminică, 30 iunie 2013

Cum sa traiesti 100 de ani sau peste...



Pornind  de la un adevar de necontestat, anume ca exista multa confuzie cu privire la ce anume ne ajuta realmente sa traim mai mult si mai bine, o echipa de cercetatori americani condusa de Dan Buettner, a studiat asa-numitele "Zone Albastre"ale lumii - niste comunitati a caror batrani traiesc cu vigoare si energie pana la varste record.

Abordarea cercetatorilor asupra problemei longevitatii a constat in asocierea cu National Geografic si cu Institutul National de Gerontologie, pentru a gasi cele patru zone confirmate sub aspect demografic si delimitate geografic si apoi ducerea acolo a unor grupe de experti, pentru a cerceta metodic ce fac exact acei oameni si pentru a extrage la final  esenta trans-culturala.

Prima "zona albastra" a fost gasita la 125 mile de  coasta Italiei, pe insula Sardinia. Dar nu intreaga insula, care are cca 1,4 milioane de locuitori, ci doar o zona din munti, numita provincia Nuoro. Aici barbatii traiesc cel mai mult, existand de aproximativ 10 ori mai multi centenari decat vietuiesc  in America. Si nu doar ca traiesc 100 de ani, ci o fac cu o extraordinara energie: oameni care la 102 ani inca merg pe bicicleta la lucru, sparg lemne sau pot infrange la skandenberg un tip cu 60 de ani mai tanar decat ei.

Istoria lor incepe din timpurile lui Isus Hristos. Este de fapt o cultura a epocii bronzului, care a fost izolata. Pentru ca solul e sterp, cei mai multi dintre ei sunt pastori, ceea ce le da ocazia sa faca o activitate fizica moderata in mod regulat. Dieta lor se bazeaza in cea mai mare parte pe vegetale, marcata de mancaruri pe care le pot lua cu ei la camp. Au inventat o paine de grau integrala nedospita, numita notamusica, facuta din grau arnaut; de asemenea, un tip de branza, facuta din laptele animalelor care se hranesc doar cu iarba, asa incat branza este bogata in acizi grasi Omega-3, in loc de acizi grasi Omega-6 ce provin de la animalele ce se hranesc cu porumb; nu in ultimul rand, un tip de vin la care nivelul de polifenoli este de trei ori mai mare decat la oricare alt vin din lume. Se numeste Cannonau.

Dar adevaratul secret sta mai mult in modul in care este organizata societatea lor. Si unul din elementele cele mai proeminente ale societatii sardiniene este modul in care ii trateaza pe batrani. Daca in America echitatea sociala pare sa fie maxima pe la varsta de 24 de ani - vezi reclamele ! -, in Sardinia cu cat esti mai in varsta, cu atat ai parte de mai multa echitate, si cu atat intelepciunea iti va fi mai mult cinstita. Daca mergi in barurile din Sardinia, in loc sa vezi calendarele Sports Illustraded  cu costume de baie, vei vedea calendarul "Centenarul Lunii".

O a doua "zona albastra"se afla in cealalta parte a planetei, la aproximativ 800 de mile sud de Tokyo, in Arhipelagul Okinawa. Okinawa este formata din 161 de mici insule. In partea de nord a insulei principale se afla kilometrul zero al longevitatii. Aici este locul unde a fost gasita populatia cu cele mai varstnice femei din lume. Este locul unde oamenii au cea mai lunga speranta de viata din lume, fara nici un fel de disabilitati. Ei traiesc mult si tind sa moara in somn, foarte repede si, de multe ori, dupa ce au facut dragoste. 

Au de cinci ori mai multi centenari decat America. Au o cincime din rata cancerului de colon sau de san si o sesime din rata bolilor cardiovasculare, fata de situatia din America. Pe ce se bazeaza aceste performante? Inca o data: o dieta bazata pe plante, plina de vegetale cu multa culoare in ele. Si mananca de opt ori mai mult tofu decat americanii.

Mai important decat ce  mananca este cum  mananca. Au tot felul de mici strategii care sa-i fereasca de supraalimentatie, ca de exemplu: mananca din farfurii mai mici, asa ca tind sa manance mai putine calorii la fiecare masa. In loc sa ia masa in stil familial, cu servitul mancarii in mod traditional, ei se servesc la tejghea, pun restul alimentelor la loc, si apoi isi duc portia la masa. 

Au, de asemenea, un proverb vechi de 3000 de ani, care este cea mai grozava sugestie inventata vreodata cu privire la dieta. A fost inventata de Confucius. Este cunoscuta  ca fiind  dieta Hara, Hatchi, Bu. In esenta este o mica zicala, pe care acesti oameni o spun inaintea mesei, ca sa-si aduca aminte sa se opreasca atunci cand stomacul lor este 80 la suta plin. Iti ia cam o jumatate de ora ca acea senzatie de satietate sa ajunga de la stomac la creier.

Dar, ca si Sardinia, si Okinawa are cateva structuri sociale care pot fi asociate cu longevitatea. Daca te nasti in Okinawa, te nasti intr-un sistem unde vei avea automat un set de prieteni cu care sa calatoresti prin viata. Ei il numesc Moai. Daca esti intr-un Moai se asteapta de la tine sa impartasesti si castigurile, dar si necazurile, avand astfel intotdeauna un sprijin apropiat.

Un alt asa-zis stereotip al celor din Okinawa este un cuvant care le umple toata viata: "ikigai". Tradus grosolan inseamna motivul pentru care te trezesti dimineata. Echipa de cercetatori a stat de vorba cu un maestru de karate in varsta de 102 ani, al carui ikigai era sa transmita mai departe aceasta arta martiala; cu un pescar de 100 de ani, care de trei ori pe saptamana se indeletnicea cu prinsul pestelui pentru familia lui; cu o bunica de 102 ani, al carei ikigai era stra-stra-stra-stranepoata sa, mai tanara cu 101 ani si jumatate. Intrebata cum se simte cand o tine in brate  a raspuns: "Ma simt de parca as fi ajuns in rai". 

Echipa de cercetatori s-a ambitionat sa gaseasca o "zona albastra" si in America. Si au descoperit populatia cu cea mai lunga viata din America printre Adventistii de Ziua a Saptea concentrati in zona orasului Loma Linda din California. AZS-istii sunt niste metodisti conservatori. Ei sarbatoresc Sabatul de vineri de la apus, pana sambata la apus. Ei il numesc "Sanctuarul celor 24 de ore", timp in care respecta cinci mici obiceiuri care le ofera o extraordinara longevitate.

Aceasta comunitate de cca 70.000 de oameni este una eterogena: exista albi, negri, hispanici, asiatici. Singurul lucru pe care il au in comun este un set de mici obiceiuri in stilul de viata, pe care le urmeaza cu strictete aproape tot timpul vietii. Ei isi iau dieta direct din Biblie: Geneza, capitolul unu, unde Dumnezeu vorbeste despre leguminoase, seminte si plante verzi, lipsind carnea.

AZS iau in serios sanctuarul lor temporal: pentru 24 de ore in fiecare saptamana, indiferent cat sunt de ocupati, de stresati la serviciu sau de preocupati cu nevoile copiilor, ei opresc totul si se concentreaza pe Dumnezeul lor, pe reteaua lor sociala si - strans legate de religie - pe plimbarile in natura. Iar puterea acestui obicei nu sta in faptul ca iesirile au loc ocazional, puterea sta in faptul ca sunt facute in fiecare saptamana o viata intreaga. Adventistii tind, de asemenea, sa se intalneasca cu alti adventisti. Daca mergi la o petrecere adventista nu vei vedea oameni care beau alcool sau fumeaza marihuana.; in schimb, ei vorbesc despre urmatoarea lor iesire in natura, schimba retete si, da, se roaga. Si astfel se influenteaza unul pe altul intr-un mod profund si semnificativ.  

Echipa a mai facut cercetari in inca doua "zone albastre": zona Ikaria din Grecia si zona Nicoya din Costa Rica, unde au gasit alte dovezi de longevitate. Apoi au cautat elementele comune ale acestor culturi. Care sunt lucrurile pe care acesti oameni le fac la fel? Au fost gasite noua elemente comune. 

Primul suna aproape a erezie: nici unii, nici altii din aceste comunitati nu fac exercitii fizice, cel putin nu in felul in care noi concepem aceasta activitate. In schimb, au vietile organizate astfel incat sa fie constant implicati in activitati fizice.  

De exemplu, acele femei de 100 de ani din Okinawa sed de regula pe podea; ele se ridica sau se aseaza pe podea de 30 sau 40 de ori pe zi. Sardinienii locuiesc in case construite pe verticala: zilnic, sus si jos pe scari. Fiecare drum la magazin, la biserica, la casa unui prieten este un prilej de mers pe jos. Nu au nici un fel de facilitati. Nu exista nici un buton de apasat pentru diferite activitati in casa sau gradina. Daca trebuie sa amestece pentru o prajitura, fac acest lucru cu mana. Aceasta este o activitate fizica. Asta arde calorii la fel de bine ca si mersul pe banda rulanta. Atunci cand chiar fac intentionat activitati fizice, fac lucruri din placere. Obisnuiesc sa se plimbe, singura cale dovedita pentru a opri declinul fizic si cognitiv, sau lucreaza ceva in gradina. Ei stiu cum sa-si organizeze viata in mod corect, asa incat au si o perspectiva corecta.

In fiecare din aceste culturi exista un timp pentru repaus. Cei din Sardinia se roaga. Adventistii de Ziua a Saptea se roaga si ei. Cei din Okinawa au obiceiul venerarii inaintasilor. Cand esti grabit sau stresat, asta declanseaza ceea ce se numeste raspuns inflamator, care este asociat cu orice boala de la Alzheimer la cele cardiovasculare. Daca insa o iei mai usor, macar 15 minute pe zi, schimbi acea stare inflamatorie intr-o stare anti-inflamatorie. 

Acesti oameni au cuvinte pentru simtamantul rostului pe pamant, ikigai, precum cei din Okinawa. Cei mai periculosi doi ani din viata noastra sunt anul cand ne nastem, din cauza mortalitatii infantile, si anul in care ne pensionam. Ei bine, acesti oameni isi stiu rostul si sunt activi cat timp traiesc, ceea ce valoreaza cel putin sapte ani suplimentari la speranta de viata. 

Nu exista o dieta a longevitatii. In schimb, acesti oameni beau cate un pic in fiecare zi; tind sa manance o dieta bazata pe plante. Nu inseamna ca nu consuma carne, dar mananca multe leguminoase si nuci. Si au strategii de prevenire a supraalimentatiei, lucruri mici care ii ajuta sa plece de la masa la timpul potrivit.

La temelia tuturor acestor factori sta calitatea legaturilor dintre acesti oameni. Ei aseaza familia pe primul loc, au grija de copiii lor si de parintii lor in varsta. De obicei, toti apartin unei comunitati religioase, care valoreaza intre 4 si 14 ani suplimentari la speranta de viata, daca te implici de patru ori pe saptamana. Si cel mai important lucru este ca apartin grupului potrivit: s-au nascut ori s-au inconjurat din proprie initiativa intre/cu oamenii potriviti. 

Se stie din studii anterior facute ca daca trei dintre prietenii tai cei mai buni sunt obezi, exista 50% sanse ca si tu sa devii supraponderal. Asa ca, daca te insotesti cu oameni cu un profil "nesanatos", acest lucru va avea un impact important asupra ta in timp. In schimb, daca ideea prietenilor tai despre petrecerea timpului liber coincide cu cea de activitate fizica, plimbari, mers cu bicicleta, gradinarit, daca prietenii tai beau cate un pic dar nu mult si mananca sanatos, daca sunt saritori si de incredere, acest lucru va avea cel mai mare impact pozitiv in timp.

Dietele nu functioneaza. Nici o dieta nu a functionat pentru mai mult de 2 la suta din populatie. Cand vine vorba de longevitate nu exista solutie la minut, cum ar fi o pilula sau altceva de acest gen. Dar daca va ganditi bine prieteniile, acestea pot fi o aventura pe termen lung si, de aceea, reprezinta poate cel mai semnificativ lucru ce-l putem face pentru a adauga mai multi ani vietii noastre, si viata anilor ce vin.

Sursa: suntsanatos.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu