Oricat de inimaginabil ar parea, sta in puterea noastra sa ne mentinem sau sa ne recapatam multe dintre facultatile si starea de bine care, de obicei, dispar treptat, o data cu varsta. Pentru prima oara in istorie, oamenii de stiiinta se concentreaza tot mai mult nu doar asupra combaterii bolilor individuale, ci asupra intregului proces de imbatranire si asupra a ceea ce inseamna el in realiate - distrugerea, clipa de clipa, a celulelor slabite si neprotejate care, la scara mai mare, conduce la o degenerare regretabila si infricosatoare a trupului si a mintii.
Multi cercetatori remarcabili din ziua de azi vad in imbatranire nu o consecinta inevitabila a timpului, ci o boala in sine - boala multilaterala finala cauzata de atacuri de o viata ale mediului asupra celulelor, care conduce la o degenerare inceata a trupului si culmineaza cu multiple colapsuri ale functiilor acestuia, acestea fiind asanumitele boli cronice din limbajul nostru uzual. Dar la fel ca in toate procesele de imbolnavire, si imbatranirea poate fi incetinita si uneori recuperata. Exista din ce in ce mai multe dovezi care ne spun ca putem interveni la orice varsta in acest proces de deteriorare. Nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru a incerca intreruperea acestui proces.
Oamenii de stiinta pot proclama azi, in mod realist, faptul ca, dupa secole in care omenirea a cautat himericul elixir al tineretii, ei au reusit sa localizeze o parte din el in strafundurile alcatuirii genetice a celulelor. Multi cred ca in ADN rezida o prima cauza a imbatranirii si, in acelasi timp, o cale de a o incetini. Descoperirea s-ar putea dovedi un moment istoric in controlul destinului uman si al longevitatii.
De exemplu, vitaminele antioxidante, despre care auzim ca ar fi folositoare in prevenirea cancerului, a bolilor de inima, artritei si bolilor neurologice, actioneaza printr-un unic mecanism fundamental : inabusa raul produs de imbatranire in interiorul celulelor. Pe scurt, modul in care alimentele si plantele lupta impotriva cancerului si a altor boli cronice este de fapt lupta impotriva imbatranirii. Astfel, cea mai mare parte a cercetarilor pentru combaterea bolilor prin diete se concentreaza in esenta asupra unei singure directii : impiedicarea degenerarii pe care o numim imbatranire. Oamenii de stiinta patrund adanc in biologia moleculara a celulelor, descopera mijloacele de control ale organismului asupra imbatranirii si modalitatea de a reduce procesul de imbatranire folosind, culmea, propriii agenti ai naturii, care se gasesc din belsug in hrana si in plante.
De pilda, pe masura ce inaintam in varsta, suntem predispusi sa producem mai mult dintr-o substanta aflata in sange, numita homocisteina, care coaguleaza mai rapid sangele, dand nastere la cheaguri, ceea ce conduce la atacuri de cord. De fapt, multi pacienti care au suferit infarcte au un nivel normal al colesterolului, dar unul ridicat de homocisteina. In mod uimitor, acidul folic, pe care-l gasim din belsug in alimente precum spanacul, si vitamina B6 reduc homocisteina, eliminand partial "factorul de imbatranire" si, prin urmare, amenintarea unui atac de cord.
In mod similar, la varsta mijlocie, glanda timus, un participant major la functionarea imunitatii, incepe sa se atrofieze dramatic, ceea ce coincide cu declinul producerii de timulina, un hormon care creaza celulele de tip T, cele care lupta impotriva bolilor. Cu toate acestea, mai multe studii au descoperit ca o doza de doar 30 de mg de zinc pe zi reintinereste functionarea timusului in cazul persoanelor de peste 65 de ani, readucand productia de timulina si celule de tip T la nivelul corespunzator oamenilor cu 20 de ani mai tineri.
Si mai uimitor este potentialul de redresare a disfunctiei creierului provocata de imbatranire. Pierderea facultatilor mintale pe masura ce inaintam in varsta este tragica si, in acelasi timp, comuna. Totusi, cercetari noi arata ca pierderea memoriei, lipsa de concentrare si starea de confuzie sunt cauzate adesea de deficientele anumitor vitamine, in special cele din categoria B, cum ar fi B12, B6 si acidul folic. Mai multe studii au descoperit ca 20 pana la 30 % dintre persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer si alte tipuri de dementa aveau in realitate o lipsa de vitamina B12. Acesti oameni si-au recapatat capacitatile mintale atunci cand le-a fost administrata aceasta vitamina. O data cu varsta , la multi oameni stomacul propriu inceteaza sa mai produca o enzima necesara absorbtiei vitaminei B12 din alimente si, prin urmare, e nevoie de un supliment din aceasta vitamina.
Exemple de genul celor de mai sus pot fi date cu zecile, cu sutele. Ele au fost stranse pe categorii intr-o carte de mare succes, Cum sa oprim imbatranirea - Un plan radical pentru a ramane tanar si a face reversibil procesul de imbatranire, de catre Jean Carper, autor si jurnalist, o autoritate de prim rang in domeniul sanatatii si nutritiei, carte pentru care a primit si un premiu de excelenta din partea Asociatiei Americane pe Probleme de Imbatranire. Voi reveni des in acest blog la exemplele concrete oferite de Jean Carper, deoarece se bazeaza pe autoritatea de necontestat a unor nume de prestigiu in domeniu iar indemnurile practice pot fi benefice pentru fiecare dintre noi : nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru a actiona !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu